COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Moscova, 22 apr /Agerpres/ - Un nou crater uriaş, cu un diamentru de 20 de metri şi o adâncime de până la 30 de metri, a apărut în Siberia, în regiunea Novokuzneţk, provocând tulburare în rândul populaţiei locale care se teme că un posibil nou crater le-ar putea înghiţi casele, scrie rt.com.

Misterioasa dolină (depresiune cu aspect de pâlnie formată prin dizolvarea unor roci solubile) a fost reperată pentru prima dată de Rinat Sharifullina, localnic a cărui casă este la numai 100 de metri de locul în care a apărut craterul. El dă vina pentru acest fenomen pe lăsarea pământului din tunelurile miniere abandonate care şerpuiesc în adâncurile solului din această zonă.

"Trebuie să plecăm de aici", a declarat presei locale Natalia, soţia lui Rinat. "Există sub grădina noastră mine închise în anii 1990", a explicat aceasta.

Reprezentanţi ai Ministerului pentru situaţii de urgenţă s-au deplasat la faţa locului, dispunând îngrădirea craterului şi umplerea lui cu pământ. Experţii fac investigaţii pentru a descoperi dacă acest crater a fost cauzat într-adevăr de un colaps al unei galerii vechi de mină şi dacă s-ar putea produce în viitor mai multe cratere, scrie rt.com.

Acest fenomen a apărut la câteva săptămâni după ce un alt grup de cratere misterioase a atras atenţia asupra Siberiei. În luna februarie, aproximativ 20 de mici doline au apărut în jurul uneia gigantice umplute cu apă, nu departe de câmpul de exploatare al gazelor Bovanenkovo al Gazprom.

Nu este nici o certitudine cu privire la ceea ce a cauzat apariţia acestor cratere. Geologii spun că cel mai probabil motiv este emisia de metan produsă din topirea permafrostului (soluri îngheţate tot timpul anului la o adâncime între 20 şi 1.500 de metri) cauzată de încălzirea globală. Metanul este un gaz foarte inflamabil, iar localnicii sunt sfătuiţi sa evite folosirea focului în apropierea craterelor. Acest fenomen face ca un astfel de loc să fie periculos pentru echipele de oameni de ştiinţă care studiază craterele formate, atrage atenţia rt.com.

Oricare ar fi cauza, astfel de cratere apar întotdeauna în grupuri, spune profesorul Vasili Bogoiavlenski de la Universitatea de Stat de Petrol şi Gaze din Moscova.

"Le-aş compara cu ciupercile. Dacă găsiţi una, veţi descoperi, cel mai probabil, o duzină în apropiere", a explicat Bogoiavlenski.

Geologii afirmă că unele cratere similare din trecut ar fi putut constitui cauza formării unor lacuri din Peninsula Iamal din Siberia, mai notează rt.com.

De la începutul acestui an, a mai fost semnalată în presă apariţia a trei cratere în Siberia, în regiunile Bovanenkovo şi Iamal.AGERPRES/(autor: Constanţa Niţă, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.