COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 08:45 si 13:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 26 mar /Agerpres/ - Oameni de ştiinţă de la Centrul internaţional pentru agricultură tropicală (CIAT), cu sediul în Cali, Columbia, au creat 30 de noi soiuri de fasole rezistente la căldură, concepute pentru a oferi proteine săracilor lumii în contextul încălzirii globale, informează Reuters.

Descrisă drept "carnea săracului", fasolea este o sursă de hrană cheie pentru peste 400 de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare, dar zona potrivită pentru a o cultiva ar putea scădea cu 50 la sută până în 2050 din cauza încălzirii globale, punând în pericol zeci de milioane de vieţi.

"Micii fermieri din întreaga lume se confruntă cu riscuri chiar chiar şi în cea mai bună situaţie", a declarat pentru Thomson Reuters Foundation cercetătorul Steve Beebe. "Schimbările climatice îi vor pune pe mulţi în situaţia de a suferi de foame, îi vor forţa să renunţe, să-şi vândă terenurile şi să se mute în cartiere urbane sărace dacă nu vor mai rezista", a adăugat el.

Multe dintre noile soiuri, create pentru a rezista la secetă şi temperaturi mai ridicate, transpun caracteristici provenite din tulpini mai puţin cunoscute, cum ar fi fasolea tepary, în fasole pinto, neagră, albă sau roşie. Tepary, care creşte în nordul Mexicului şi sud-vest Statele Unite, nu este potrivită pentru agricultură, are boabe mici şi este predispusă la infecţii din sol, dar rezistă la secetă şi căldură.

Beebe a declarat că noile soiuri au fost obţinute prin încrucişarea tradiţională a diferite specii, preferabil decât în controversata inginerie genetică, prin care trăsăturile sunt transferate artificial.

Descoperirea a fost făcută după ce oamenii de ştiinţă au examinat mii de tulpini de fasole stocate în "bănci genetice". Ei căutau, de fapt, tipuri de fasole care ar putea rezista la soluri sărace, când au găsit gene capabile să ajute la crearea de fasole rezistentă la căldură, a explicat Beebe, citat miercuri de Reuters.

Unele dintre cele 30 de tipuri noi au şi un conţinut mai mare de fier, ceea ce ajută la creşterea valorii lor nutritive, potrivit unui comunicat publicat de Consultative Group for International Agricultural Research (CGIAR), grup de cercetare care sprijină noile descoperiri.

Noua fasole rezistentă la căldură ar putea suporta o creştere medie a temperaturii globale de 4 grade, cel mai rău scenariu pe termen mediu pentru încălzirea globală, spun cercetătorii.

Dacă noile tulpini pot suporta chiar şi o creştere de 3 grade a temperaturii medii, se va limita cu 5% pierderea zonei pentru cultivarea acestei legume.

Cultivatori de fasole din America Latină şi Africa sub-sahariană - inclusiv Nicaragua, Haiti, Brazilia, Honduras, Kenya, Tanzania, Uganda şi Republica Democratică Congo - sunt susceptibili să fie cel mai grav afectaţi de încălzirea globală, avertizează cercetătorii. Unele dintre aceste ţări, dependente de micii fermieri pentru a-şi asigura hrana, nu sunt într-o situaţie bună, care să le permită să se adapteze la o încălzire a planetei.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Lelia Bretan)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.