COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă COD GALBEN: 26-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m, Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 25 feb /Agerpres/ - Aproximativ 27,7 milioane de tone de praf din Sahara sunt transportate peste Oceanul Atlantic şi se aşează în jungla amazoniană în fiecare an, ducând cu ele fosfor şi alţi nutrienţi, scrie sciencerecorder.com.

Un studiu publicat recent în Geophysical Research Letters, publicaţie a American Geophysical Union, arată că, deşi par a fi din lumi radical diferite, deşertul Sahara şi jungla amazoniană sunt legate prin milioanele de tone de praf saharian bogat în nutrienţi care traversează Oceanul Atlantic în fiecare an, transportând fosfor şi alte îngrăşăminte în solurile sărăcite de pe Amazon.

Cercetătorii participanţi la studiul condus de Hongbin Yu de la Universitatea din Maryland au analizat estimările cu privire la transportul de praf pe baza datelor colectate între 2007 şi 2013 de la radarul laser al NASA 'Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observation' (CALIPSO).

Echipa a estimat că aproximativ 22.000 de tone de fosfor fac anual această călătorie trans-atlantică, cantitate aproximativ echivalentă celei care se pierde în timpul ploilor şi inundaţiilor de pe Amazon . Phys.org menţionează că această cantitate de fosfor reprezintă numai 0,08% din cele 27.700.000 de tone de praf saharian care ajung anual în zona Amazonului.

"Ştim că praful este foarte important din multe puncte de vedere, fiind o componentă esenţială a sistemului Pământului. Praful va afecta clima şi, în acelaşi timp, schimbările climatice vor afecta praful", a declarat Yu.

Potrivit NASA, şapte ani de înregistrare a datelor este o perioadă prea scurtă pentru a trage concluzii pe termen lung, dar observaţiile continuă să fie foarte importante pentru înţelegerea modului în care se mişcă peste ocean praful şi aerosolii.

"Avem nevoie de înregistrarea măsurătorilor pentru a înţelege dacă există sau nu un model destul de solid, destul de consistent al acestui transport de aerosoli", a declarat Chip Trepte de la Langley Research Center din Virginia, care nu a fost implicat în studiu.

Un alt studiu publicat la începutul acestui an de către Yu şi colegii săi în revista Remote Sensing of the Environment a prezentat prima estimare multianuală din satelit despre transportul total de praf din Sahara spre Amazon, menţionează sciencerecorder.com. AGERPRES /(autor: Constanţa Niţă, editor: Lelia Bretan )

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.