COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Oslo, 4 feb /Agerpres/ - Adolescenţii care petrec mult timp în faţa ecranelor dorm mai puţin şi adorm mai greu, potrivit unui studiu efectuat pe un eşantion de 10.000 de tineri norvegieni cu vârste între 16 şi 19 ani, publicat în revista medicală online BMJ Open, citată de lesnewseco.fr.

De asemenea, studiul a arătat că majoritatea adolescenţilor dependenţi de dispozitivele cu ecrane - televizoare, calaculatoare, tablete, telefoane ş.a.m.d., întâmpină un risc crescut de a adormi mai greu, având nevoie de peste 1 oră pentru a adormi.

În cazul celor care utilizează ecranul pentru mai mult de patru ore pe zi (în afara orelor de şcoală) acest risc este crescut cu 49 % comparativ cu cel al utilizatorilor ecranului pentru mai puţin de o oră. Potrivit studiului, riscul este maxim pentru cei care stau în faţa ecranului cu o oră înainte de culcare.

Tinerii studiaţi au avut nevoie în medie de 8 - 9 ore de somn pentru a fi în formă a doua zi, iar cei care au petrecut mai mult de două ore pentru a trimite e-mailuri sau a conversa pe "chat" au avut de trei ori mai multe şanse de a dormi mai puţin de cinci ore pe noapte. Cercetătorii au descoperit că acei adolescenţi care au folosit mai multe dispozitive pe zi au avut mai multe dificultăţi de a adormi şi au dormit mai puţin timp decât cei care au folosit un singur dispozitiv.

Cei care au folosit două sau trei dispozitive se confruntă cu un risc de 50% de a dormi mai puţin de cinci ore pe noapte, prin comparaţie cu cei care folosesc un singur dispozitiv. Pentru cei care folosesc patru sau mai multe dispozitive, riscul creşte cu 75%. Potrivit cercetătorilor conduşi de dr. Mari Hysing de la Centrul de cercetare din domeniul sănătăţii din Bergen (Norvegia), este timpul ca autorităţile publice să facă recomandări privind utilizarea ecranelor, nu numai în ceea ce priveşte televizoarele.

Rezultatele studiului confirmă necesitatea de a recomanda restricţii generale de utilizare, a mai spus Mari Hysing. Ea a avansat ipoteza că ecranele stimulează sistemul nervos iar lumina emisă de acestea afectează ritmul circadian (bioritmul), ceea ce are un efect negativ asupra somnului, mai scrie lesnewseco.fr. AGERPRES /(autor: Constanţa Niţă, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.