COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 26 nov /Agerpres/ - Un nou dispozitiv tehnologic realizat sub forma unei veste, ce are capacitatea de a transforma în vibraţii cuvintele rostite, îi poate ajuta pe cei care suferă de surditate să perceapă cuvintele într-un mod complet nou, conform unui material publicat de LiveScience.

În întreaga lume trăiesc aproximativ 53 de milioane de oameni care suferă de surditate. Implanturile cohleare pot fi o soluţie pentru unii dintre aceşti pacienţi, însă o astfel de intervenţie este foarte costisitoare, necesită o intervenţie chirurgicală invazivă şi nici nu dau rezultate foarte bune pentru pacienţii mai mari de 12 ani.

Scott Novich şi David Eagleman, neurologi la Colegiul de medicină Baylor din Houston, Texas, lucrează la un dispozitiv care porneşte de la premisa substituţiei senzoriale - transmiterea informaţiei specifice unui anumit simţ către un alt simţ. Spre exemplu, o companie din New York denumită Tactile Navigation Tools lucrează la prototipul unei veste care poate transforma informaţiile de natură spaţială în vibraţii care îi ajută să se orienteze pe oamenii care suferă de cecitate.

"Până la urmă nu este vorba decât de semnale electrice trimise de receptorii senzoriali spre creier. Receptorii sunt acordaţi pentru tipuri specifice de informaţii, însă nu scrie nicăieri că trebuie să transmitem exact acel tip de informaţii" (pentru care un pacient nu dispune de receptori senzoriali valizi), a declarat Scott Novich pentru Live Science.

Noul dispozitiv pentru persoanele care suferă de surditate a primit denumirea VEST (acronimul de la versatile extra-sensory transducer) şi poate fi purtat, la fel ca o vestă, pe deasupra sau dedesubtul hainelor. Un microfon instalat pe vestă captează sunetele din mediu şi le transmite unei tablete sau unui smartphone Android. Acest gadget banal extrage semnalul audio relevant pentru vorbire (spre exemplu) şi-l transformă în nişte modele unice de vibraţii (similare celor cu care sunt prevăzute telefoanele mobile).

Novich şi Eagleman au testat acest dispozitiv pe câţiva voluntari, unii cu probleme de auz, alţii cu auzul normal. În cadrul acestor teste, vesta vibrează într-un mod ce corespunde unui cuvânt ales aleator, iar cel care o poartă trebuie să ghicească cuvântul corect dintr-un set de patru cuvinte.

Cei doi au comparat doi algoritmi diferiţi pentru transformarea cuvintelor în vibraţii, în două experimente. Participanţii au participat la până la 600 de teste pe zi în cadrul ambelor experimente. Într-unul dintre acestea, testele s-au încheiat în momentul în care peste 75% dintre cuvintele transformate în vibraţii au fost recunoscute corect, iar în celălalt experiment testele s-au încheiat după 12 zile.

Cercetătorii strâng încă date, dar rezultatele preliminare sugerează că atât persoanele care suferă de surditate cât şi cele cu auzul normal pot învăţa să interpreteze cuvintele rostite drept anumite modele de vibraţii pe piele.

După un ciclu de învăţare de aproximativ două săptămâni, acest dispozitiv poate oferi o experienţă senzorială directă pentru utilizatori, conform lui Eagleman, experienţă senzorială în care o anumită vibraţie simţită pe piele va fi asociată cu "auzirea" unui cuvânt.

În următoarea fază de testare, voluntarii vor folosi acest dispozitiv pentru o perioadă de şase săptămâni consecutive.

Cei doi au reuşit deja să strângă peste 47.000 de dolari pentru acest proiect în cadrul unei campanii Kickstarter. Novich şi Eagleman estimează că atunci când se va trece la producţia de serie a acestui dispozitiv, costurile de achiziţie nu vor depăşi 2.000 de dolari.

Prototipul noului dispozitiv a fost prezentat cu ocazia celei de-a 44-a Conferinţe anuale a Societăţii americane de Neurologie.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.