COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 27 oct /Agerpres/ - Avioanele cu care vom zbura peste 10 ani vor fi mai uşoare şi implicit mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil şi mai puţin poluante dar, în special, o călătorie cu un astfel de avion va fi cu mult mai spectaculoasă decât un banal zbor din prezent, conform proiectului unui producător britanic care vizează înlocuirea hublourilor din fuselaj cu panouri superuşoare din ecrane inteligente, care vor creea senzaţia că poţi întinde mâna pentru a atinge norii, conform unui material publicat de The Guardian.

Acest proiect deschide o fereastră către cursele de pasageri ale decadei viitoare, stârnind entuziasmul pentru cei cărora le place să zboare dar şi, probabil, panica, în rândul celor care se tem de zbor: un avion fără hublouri, cu părţile laterale şi cea superioară a fuselajului acoperite pe interior cu ecrane inteligente ce vor permite o privelişte panoramică în timpul zborului dar şi interacţiuni precum posibilitatea de a naviga pe internet sau verificarea mesajelor e-mail.

Conform proiectului, pasagerii vor putea să identifice regiunea deasupra căreia se află prin simpla atingere a ecranului. Dacă nu doresc să privească în jur sau sunt deranjaţi de lumină, pasagerii pot închide aceste ecrane inteligente.

Acest concept al unui avion fără hublouri, bazat pe o tehnologie împrumutată de la telefoanele mobile şi de la televizoarele smart, a fost lansat de Centre for Process Innovation (CPI), o organizaţie din nord-estul Angliei care colaborează cu alte companii în domeniul inovaţiei şi al dezvoltării de noi produse. Acest concept permite instalarea unor ecrane de înaltă definiţie, uşoare şi foarte subţiri, pe partea interioară a fuselajului, ecrane pe care vor fi afişate imagini de la exteriorul aeronavei, preluate de la diferite camere amplasate în exterior.

În afară de spectaculozitatea acestui concept, principala miză este reprezentată de reducerea greutăţii aeronavelor, care la rândul ei înseamnă un consum mai mic, o poluare mai redusă şi bilete mai ieftine pentru călători. Conform calculelor făcute de specialiştii de la CPI, la o scădere cu 1% a greutăţii aparatului de zbor corespunde o economie de combustibil de 0,75%.

Această ideea a venit în urma unor discuţii privind folosirea dispozitivelor electronice printabile, în care este specializat acest centru, în domeniul aeronautic. 'Am stat de vorbă cu specialişti din domeniul aerospaţial şi am înţeles că este nevoie de noi aparate de zbor mai uşoare', a declarat Dr. Jon Helliwell, reprezentant al CPI. Prin amplasarea de hublouri, în cazul avioanelor, fuselajul trebuie întărit şi greutatea acestuia creşte. Prin excluderea hublourilor şi instalarea de pereţi din ecrane, fuselajul va fi mai uşor.

Aceste ecrane vor fi construite pe bază de diode luminiscente organice (OLED-uri) - materiale care generează lumină atunci când sunt activate de electricitate.

Gruparea CPI este una dintre cele şapte organizaţii care fac parte din grupul High Value Manufacturing Catapult, un grup umbrelă care beneficiază de finanţare guvernamentală pentru stimularea inovaţiei şi dezvoltării. CPI funcţionează identificând provocări în domeniul industriei, aşa cum este producerea unui avion fără hublouri, şi apoi propune modalităţi de a depăşi aceste provocări, conform lui Helliwell.

Un OLED este o componentă electronică în formă de folie foarte subţire, luminoasă, făcută dintr-un material organic semiconductor. Prin comparaţie cu tehnologia LED, OLED-urile sunt mai ieftine, dar eficienţa şi lumina produsă sunt la ora actuală încă mai scăzute, iar durata de funcţionare este mai scurtă.

OLED-urile sunt folosite în special pentru producerea de ecrane pentru televizoare cu diagonala mare, de peste 1 metru, dar şi pentru telefoane mobile şi monitoare de calculator. Un avantaj important al acestei tehnologii este consumul redus de curent electric.

Tot pentru viitorul apropiat, diferite companii şi grupuri pentru inovaţie au în vedere folosirea tehnologiei OLED pentru producerea de ecrane flexibile, care vor putea fi împăturite sau făcute sul, pentru ziarele viitorului - aşa-numitele e-paper sau ca soluţie pentru iluminarea ieftină a locuinţelor printr-o folie subţire şi transparentă ce va putea fi aplicată direct pe perete.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.