COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Wellington, 23 oct /Agerpres/ - Un carnet fotografic care aparţinuse unui om de ştiinţă participant la tragica expediţie din Antarctica a lui Robert Scott a fost găsit după ce a stat timp de peste un secol printre gheţuri, potrivit AFP.

Acest carnet, a cărui descoperire a fost dezvăluită de Fundaţia Antarctica din Noua Zeelandă, i-a aparţinut lui George Murray Levick. Este o 'descoperire pasionantă', o piesă care lipsea din reconstituirea expediţiei, a apreciat Nigel Watson, director executiv al Fundaţiei.

Paginile, încă lizibile, au fost expediate în Noua Zeelandă pentru a fi restaurate, urmând a fi trimise în Antarctica, unde Fundaţia se ocupă de prezervarea a cinci situri, utilizate de exploratorii Robert Scott (1868-1912), Ernest Shackleton (1874-1922) şi Edmund Hillary (1919-2008).

După ce a ajuns în Antarctica, expediţia căpitanului Scott s-a separat în două grupuri. La 17 ianuarie 1912, cel condus de Scott a atins Polul Sud, dar a fost nevoit să constate că Roald Amundsen ajunsese cu câteva săptămâni înaintea lui. Căpitanul Scott şi echipa sa au murit pe drumul de întoarcere, din cauza subnutriţiei şi a condiţiilor meteorologice extreme.

George Murray Levick (1876-1956), care făcea parte din celălalt grup, a călătorit de-a lungul coastei pentru a face observaţii. Baza în care lucra a fost prinsă între gheţuri şi nicio navă nu putea ajunge acolo pentru a-i recupera pe exploratori. Levick şi ceilalţi membri ai grupului au supravieţuit săpându-şi un adăpost în gheaţă şi hrănindu-se cu pinguini şi foci.

Carnetul lui Levick nu conţine dezvăluiri de amploare. Este vorba despre date, descrieri ori detalii fotografice, de la începutul expediţiei. Scrierile trimit la o serie de fotografii dintr-o colecţie a sa, deţinută în prezent de Institutul Scott al Universităţii Cambridge.

Revenit din tragica expediţie Terra Nova, Levick a participat la sângeroasa bătălie de la Gallipoli (Turcia), apoi a lucrat pentru serviciile de informaţii ale armatei britanice.AGERPRES/(AS - autor: Pepa Siţa, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.