COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 05:45 si 09:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Ialomiţa , Județul Ilfov;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 30 aug /Agerpres/ - Oamenii de ştiinţă au rezolvat în cele din urmă misterul deplasării pietrelor pe terenul plat de pe fundul unui lac secat din Death Valley, California, explicându-l prin alunecarea rocilor pe foiţe de gheaţă formate pe sol în zilele răcoroase, informează BBC.

Vizitatorii ocazionali au fost de multă vreme nedumeriţi la vederea unor bolovani în mişcare în zig-zag în depresiunea plină de praf cunoscută sub numele de Racetrack Playa, din Death Valley National Park (SUA).

Doi cercetatori americani susţin că deplasarea acestor roci - care uneori pot fi grele şi voluminoase - este stimulată de foiţe subţiri, transparente de gheaţă formate la suprafaţa solului în zilele răcoroase şi însorite, ei numind acest fenomen "ice shove" ("împingerea gheţii").

"Sunt uimit de ironia care rezidă din toate acestea", a declarat paleobiologul James Norris pentru publicaţia LA Times. "Într-un ţinut în care precipitaţiile totalizează doi centimetri pe an, rocile sunt împinse în jur prin mecanisme văzute de obicei în climatele arctice", a explicat acesta.

Descoperirea se bazează pe o întâmplare norocoasă prin care au trecut James Norris şi vărul său Richard Norris, în timp ce studiau fenomenul alunecării rocilor. Ei au asistat de fapt la mişcarea bolovanilor în luna decembrie, când s-au dus să verifice camerele de secvenţiere a imaginilor la intervale regulate de timp instalate pentru a surprinde acest fenomen. "A fost o răpăială de trosnete peste tot în faţa noastră şi i-am spus vărului meu: Asta este !", a relatat Richard Norris în revista Nature.

Ei au urmărit aproximativ 60 de bolovani care navigau încet, lăsând pe sol bine-cunoscutele urme ale pietrelor mişcătoare din Death Valley National Park . "Un copil poate merge mult mai repede decât media cu care se mişcă aceste pietre", a spus Norris. De asemenea, el a precizat că rocile nu alunecă prea des, oamenii de ştiinţă estimând că mişcarea se produce doar pentru câteva minute dintr-un milion, acesta fiind şi motivul pentru care fenomenul nu a fost observat mai demult, mai notează BBC. AGERPRES /(autor: Constanţa Niţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.