COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 12 aug /Agerpres/ - Creierul uman creşte cel mai rapid imediat după naştere şi atinge jumătate din dimensiunea creierului unui adult în decurs de trei luni, relevă un studiu publicat în JAMA Neurology.

Creierul băieţilor creşte mai repede decât cel al fetelor, iar zonele implicate în mişcare se dezvoltă în cel mai rapid ritm, spre deosebire de cele asociate cu memoria, care cresc mai lent, sunt câteva dintre constatările cercetătorilor, relatează BBC.

Timp de secole, medicii au urmărit creşterea creierului prin măsurarea regulată a circumferinţei capului copilului cu ajutorul unei benzi. Orice modificare a modelelor normale de creştere este monitorizată îndeaproape, deoarece aceasta poate sugera probleme de dezvoltare. Dar cum forma capului poate varia, aceste măsurători nu sunt întotdeauna corecte.

Oameni de ştiinţă de la Universitatea din California au folosit tehnici avansate de scanare a creierelor a 87 de bebeluşi sănătoşi, de la naştere până la vârsta de trei luni. Ei au observat cele mai rapide schimbări imediat după naştere, când creierul nou-născuţilor creştea în medie cu 1% pe zi. Acest proces a încetinit la 0,4% pe zi la sfârşitul perioadei de 90 de zile.

Ei au mai descoperit că cerebelul, o zonă a creierului implicată în controlul mişcării, a avut cel mai rapid ritm de creştere, dublându-şi mărimea în perioada de 90 de zile. Zona care s-a dezvoltat cel mai lent a fost hipocampusul, o structură care joacă un rol important în memorie.

O altă constatare este că bebeluşii născuţi prematur au creierul cu 4% mai mic decât cei născuţi la termen. La sfârşitul perioadei de trei luni, creierul celor prematuri continuă să fie cu 2 % mai mic, deşi au un ritm de creştere mai rapid decât copiii născuţi la termen.

Dr. Martin Ward Platt, medic pediatru la Royal Victoria Infirmary din Newcastle, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru BBC că 'este prima dată când sunt publicate date precise cu privire la modul în care creşte creierul bebeluşilor, care nu se bazează pe studii post-mortem sau metode mai puţin eficiente de scanare'.

Cunoscând cum se dezvoltă diverse zone ale creierului, pot fi identificate primele semne ale unor tulburări de dezvoltare, cum ar fi autismul. De asemenea, monitorizarea ritmului de creştere a anumitor părţi ale creierului ar putea ajuta la o înţelegere mai bună a modului în care apar tulburările timpurii, spun cercetătorii.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Pepa Siţa)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.