COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 15 iul /Agerpres/ - Dotat cu o cameră şi cu un soft adecvat, dispozitivul FingerReader citeşte texte pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi nevăzători. Un sistem de vibraţii permite să nu se piardă rândul, relatează maxisciences.com.

Este un sistem ingenios care ar putea fi de mare ajutor pentru nevăzători: dispozitivul le va permite să citească cărţi sau orice alt document numai urmărind rândurile cu degetul. Conceput la prestigiosul Massachussetts Institute of Technology (MIT), FingerReader este un aparat care citeşte cu voce tare, electronic, orice text pe suport de hârtie sau digital.

Fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D, prototipul va uşura considerabil viaţa nevăzătorilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în lume există 285 de milioane de persoane care suferă de deficienţe vizuale şi 39 de milioane de nevăzători. Nu este întotdeauna uşor pentru aceste persoane să înveţe Braille sau să găsească cărţi scrise în acest alfabet. De aici, utilitatea inovaţiei.

Potrivit descrierii furnizate de inventatorii lui, FingerReader se pune pe degetul arătător, iar utilizatorul nu trebuie decât să parcurgă rândurile ca să le audă citite de aparat. O cameră vizualizează cuvintele şi rândurile şi trimite o mică vibraţie atunci când 'cititorul' pierde rândul. Aparatul acţionează la fel la capătul rândului sau la începutul lui. Citirea se face în timp real.

'Cu FingerReader se poate citi cu vârful degetului. Este mult mai mic şi mai uşor de purtat decât orice altă soluţie avută la îndemână până în prezent', spune Pattie Maes de la MIT. Produsul nu are încă un preţ, fiind încă în stadiul de prototip, dar realizatorii lui speră să îl dezvolte şi să îl comercializeze cât mai curând posibil.

Nu este primul dispozitiv care recurge la un asemenea concept: cercetătorii de la MIT au testat anterior un EyeRing, inel echipat cu o microcameră cu care se fotografiau obiecte şi se transmitea oral descrierea acestora. FingerReader apare ca o evoluţie a acestui concept ingenios, încheie maxisciences.com.AGERPRES/ (AS - autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.