COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cluj-Napoca, 16 mar /Agerpres/ - Medici specialişti prezenţi la un congres de coloproctologie organizat la Cluj-Napoca cer Ministerului Sănătăţii să acorde finanţarea necesară pentru realizarea, printr-un program naţional, a unui screening pentru cancerul de colon, în condiţiile în care, în ultimii 27 de ani, numărul cazurilor s-a triplat.

Potrivit şefului Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, acest program naţional de screening pentru cancer de colon a fost aprobat de Parlament în urmă cu zece ani, dar nu a primit bugetarea necesară pentru a fi organizat.

'Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni pilot', a declarat joi, presei, Mircea Tanţău.

Acesta a explicat că screeningul pentru cancerul de colon prevede teste de sângerare ocultă la doi ani, care ar ajuta la identificarea populaţiei cu risc de a avea leziuni colo-rectale. În plus, această metodă, ar preveni şi eventualele aglomerări ale cabinetelor de endoscopie.

'Acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon', a mai spus Tanţău.

În Europa, a explicat medicul, există asemenea programe de screening de multă vreme, iar în timp ele şi-au dovedit eficienţa, ajutând la reducerea incidenţei cancerului de colon cu 20 la sută. De altfel, screeningul pentru cancer de colon este, în Uniunea Europeană, unul dintre cele trei screeninguri obligatorii pentru statele membre, alături de screeningul mamar şi de col uterin.

Mircea Tanţău a mai spus că este necesar ca politicienii să înţeleagă că trebuie dat astăzi bani pentru rezultate care se vor vedea peste un deceniu.

'Programul de screening trebuie pornit de politicienii de azi, iar rezultatele se văd pentru politicienii de peste 10-15 ani, dar toţi trebuie să înţeleagă că un astfel de program naţional de screening pentru cancerul de colon trebuie să existe, este absolută nevoie de el. Nu cred că finanţarea unui astfel de program ar fi o problemă pentru România, la potenţialul economic actual al ţării', a mai spus specialistul.

La rândul său, preşedintele Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie care are loc la Cluj-Napoca, Cosmin Puia, a spus că un asemenea program naţional ar avea ca rezultat şi depistarea din timp a bolii, respectiv un tratament minim invaziv, care este mult mai uşor de suportat de către pacienţi şi mai puţin costisitor.

'Toată lumea ar ieşi câştigată şi chiar dacă ar necesita la început cheltuieli suplimentare, trebuie să înţelegem că oamenii s-ar simţi mai protejaţi dacă ar exista un astfel de program', a spus Cosmin Puia.

În perioada 16 - 18 martie, peste 200 de medici specialişti gastroenterologi, oncologi, chirurgi, radioterapeuţi din România, Franţa şi Germania participă la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie. AGERPRES / (A - autor: Elena Stanciu, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.