Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cluj-Napoca, 9 mar /Agerpres/ - Extragerea substanţei Omega-3 printr-un procedeu care foloseşte o microalgă din Oceanul Pacific, dar şi glicerolul crud, care rezultă în urma procesării biodiselului, şi care ar putea să le ofere vegetarienilor, dar şi celor care vor să limiteze consumul de peşte, o sursă alternativă din acest acid gras esenţial, reprezintă obiectul unui proiect derulat de o echipă cercetători din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Coordonatorul echipei, doctorul Dan Vodnar, a explicat joi, presei, în cadrul unui eveniment de prezentare a proiectului, că Omega-3 se extrage, în prezent, din câteva surse vegetale, cum ar fi diverse seminţe şi nuci, dar aportul nu este foarte mare.

'Vegetarienii iau puţin Omega 3 din sursele vegetale -  nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obţine din carnea de peşte, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni astfel încât obţinem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator', a spus Dan Vodnar.

Echipă a lucrat până în prezent şi pe o substanţă numită glicerol crud, ca sursă de obţinere a unor substanţe nutritive, inclusiv Omega-3.

'UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluţii fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, şi anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi graşi esenţiali - Omega 3', amai spus Vodnar.

În ceea ce priveşte obţinerea acidului gras Omega-3 prin noile procedee, acestea presupun o fermentaţie a glicerolului crud  şi a microalgăi, care poate dura până la 7 zile. La final, biomasa se separă şi este purificată, obţinându-se astfel Omega-3.

'Adăugarea de Omega-3 în alimentaţie ajută creierul uman şi, de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluţie cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud', a explicat Dan Vodnar.

Potrivit nutriţionistul Mona Suharoschi, care face parte de echipă, Omega-3 este o substanţă esenţială pentru organismul uman, cu efecte în dezvoltarea neuronală, în scăderea colesterolului. Lipsa sa din organism este asociată cu afecţiuni cardiovasculare, boala Alzheimer, sau diferite tipuri de cancere şi boli inflamatorii.

Lucrările echipei de la USAMV se derulează în cadrul unui proiect de cercetare care beneficiază de o finanţare europeană de 1,5 milioane de euro şi care va fi finalizat în anul 2020.AGERPRES/(A, AS - autor: Elena Stanciu, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.