Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 8 feb /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, că în prezent se fac demersuri pentru a aduce în procedură de urgenţă la Unifarm citostaticele care lipsesc din spitale pentru tratamentul pacienţilor cu afecţiuni oncologice.
"Mi-ar plăcea să spun că am soluţii pentru toate medicamentele care lipsesc din sistem, mi-ar plăcea să pot face acest lucru, dar ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Sănătăţii devine un jucător activ în aceste probleme şi, prin Unifarm, prin Agenţia Naţională a Medicamentului, căutăm soluţii pentru a rezolva aceste probleme. La momentul de faţă, suntem în discuţii pentru a aduce în procedură de urgenţă la Unifarm citostaticele care lipsesc. În acelaşi timp, ştiu că există o problemă cu Rivotrilul, pe care mi-au ridicat-o foarte mulţi pacienţi. (...). Şi pentru Rivotril în momentul de faţă Unifarm caută un producător de Clonazepam care să aducă acest medicament în România. Ceea ce vreau să precizez este faptul că el nu a fost scos de pe listă, ci practic firma importatoare l-a retras de pe piaţă şi noi căutăm soluţii pentru a-l înlocui. La fel se va întâmpla cu toate medicamentele care vor fi retrase de pe piaţă, noi le monitorizăm foarte atent, chiar am luat în calcul pentru medicamentele care pleacă la comerţ intracomunitar să găsim măsuri pentru a limita acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii.
Florian Bodog a amintit că va constitui un grup de lucru format din specialişti, care să elaboreze protocoalele pentru oncologie.
"Planul naţional de cancer este în discuţia comisiilor de specialitate. Aşa cum ştiţi, comisiile de specialitate sunt bulversate din cauza reglementărilor cu privire la incompatibilităţi, cu privire la responsabilitatea relativ redusă a cadrelor medicale, a profesorilor, de a participa la acestea din cauza problemelor legate de incompatibilităţi. În momentul de faţă, voi constitui un grup de lucru care să lucreze la protocoalele pentru oncologie şi la celelalte protocoale care sunt necesare pentru prescripţia directă a medicamentelor", a precizat ministrul.
Potrivit lui Bodog, din acest grup tehnic de lucru vor face parte specialişti în domeniu din toate regiunile ţării, deoarece este nevoie de protocoale terapeutice care să fie favorabile pacienţilor.
"Comisiile de specialitate de la MS sunt în momentul de faţă în majoritate dizolvate (...). Atunci, vom lucra pe acest format de grup tehnic de lucru pentru a elabora protocoale - protocoalele există, nu e niciun secret, sunt protocoalele europene, doar că trebuie să le adaptăm la piaţa românească. Ceea ce cred eu că e important este faptul că specialiştii - care au fost la CNAS şi care au deja o expertiză cu privire la prescripţia acestor medicamente şi la modul de acţiune şi la rezultatul acestora, dar şi clinicienii, care sunt în spital, care le-au utilizat şi au văzut evoluţia pacienţilor - trebuie să aibă un cuvânt de spus", a explicat ministrul.
Florian Bodog a precizat că se merge pe formatul de grup tehnic de lucru pentru a evita situaţiile în care se află specialiştii care au şi contracte cu companii farmaceutice, însă aceştia se vor abţine la vot în momentul în care se va discuta cu privire la un produs al companiei cu care au contract.
"Avem de modificat 17 acte normative subsecvente care sunt în curs de modificare şi avem de elaborat aceste protocoale terapeutice. Pentru că altfel, la prescripţie, vor exista probleme şi astfel pacienţii vor avea probleme", a subliniat ministrul Sănătăţii, care şi-a exprimat speranţa că până la 1 martie situaţia va fi clarificată.
Pe de altă parte, referitor la vaccinuri, ministrul Bodog a menţionat că sunt în derulare procedurile de achiziţie pentru mai multe tipuri: vaccinul hexavalent, unde contractul este în faza de finalizare, vaccinul tetravalent este în procedură de achiziţie, iar în ceea ce priveşte vaccinul de hepatită B s-a luat legătura cu toţi producătorii şi există promisiuni de la două firme, una dintre acestea având 70.000 de doze pe care le poate pune la dispoziţie în luna martie. AGERPRES/(A - autor: Karina Olteanu, editor: Georgiana Tănăsescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.