COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 20 oct /Agerpres/ - Medicina defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic şi ghiduri terapeutice, induce costuri şi duce la frânarea progresului medicinei, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, prezent la deschiderea oficială a Convenţiei Române a Spitalelor - ROHO 2016.

"Constatăm azi că apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic, pe ghiduri terapeutice, nu atât în interesul pacientului, cât pentru siguranţa juridică a medicului. Fiecare medic, în spiritul acestei medicini defensive, este tentat să producă toate mijloacele tehnice obiectivate prin documente, înscrisuri, cu care să justifice un diagnostic şi alegerea unei terapii. (...) (Medicina defensivă, n.r.) induce costuri şi duce - de spaimă - la frânarea progresului medicinei. În felul acesta, nimeni nu va mai face nimic din ce nu s-a făcut până acum", a spus el.

Borcean a menţionat că în calitate de coordonator al departamentului de jurisdicţie profesională, de-a lungul ultimilor zece ani, a constatat că oamenii îi acuză în general pe medici de faptul că nu au făcut analizele necesare.

"Chiar medicii înşişi se apără prin aceea că au făcut toate analizele. Puţini se apără cu aceea că au făcut consultul şi că în foaia de observaţie clinică au înscris semnele clinice ale abdomenului acut chirurgical sau au notat frecvenţa respiraţiei. (...) Acelea sunt date obiective, nu doar rezultatul RMN-ului, care poate fi interpretat şi aşa, şi aşa, în funcţie de cel care citeşte RMN-ul. (...) Medicina aceasta defensivă aduce costuri mari. (...) Dovada maximă a diligenţei unui medic este consultul, acolo arată medicul că a fost cel mai diligent, când a mai chemat un coleg. (...) Aceea dă valoare actului medical, dă calitate, când doi-trei văd pacientul şi spun că e aşa sau altfel, nu când se fac patru analize", a mai spus el.

Preşedintele Colegiului Medicilor a subliniat că medicina trebuie făcută "după nevoie, nu după buget", deoarece medicina "după buget" înseamnă marketing iar sănătatea nu este un produs vandabil.

"Există o piaţă de servicii medicale, cum se vorbeşte astăzi. Piaţa impune două noţiuni: cererea şi oferta. Nu există cerere de sânge, de moarte şi de suferinţă, ca tu să poţi să vii cu oferte de servicii. Există boală şi sănătate. Noi am lucrat într-un spirit clar, de ani de zile, aşa am învăţat şi aşa îi învăţăm pe colegii noştri mai tineri (...) după principiile: necesar şi suficient în tratamente, fără să scoatem din mintea noastră (...) şi latura economică", a adăugat el.

Gheorghe Borcean a subliniat şi importanţa libertăţii de alegere a terapiei de către pacient.

"Astăzi, în România, cine mai alege terapiile? Le alege Casa Naţională, prin pachetele de servicii pe care le-a pus în practică, le alege pacientul prin dreptul său de a alege? (...) Le alege ministerul prin miile de acte normative subsecvente Legii 95/2006 sau la alege medicul în temeiul perceptelor profesionale şi al cunoştinţelor? (...) Se vede, astăzi, la noi, că Ministerul Sănătăţii a ajuns instanţa finală în sănătate, acolo se spune şi ce terapii se folosesc, şi ghiduri, şi protocoale, acolo se dau toate liniile directoare de terapie", a arătat el.

Borcean a adăugat că odinioară valoarea ştiinţifică a unei terapii era dată de anumite şcoli de medicină, dar că în timp, medicina a încercat să scape "de sub influenţa maestrului şi a şcolii", ceea ce a dus la apariţia "evidence based medicine".

"Medicina bazată pe evidenţe face statistică şi spune că din 1.500 de pacienţi cu o anumită boală, 1.289 au răspuns pozitiv la tratamentul cu medicamentul cutare. Foarte bine (...). Dar ceilalţi peste 200 nu sunt oameni, nu sunt pacienţii noştri? Ei nu trebuie să primească terapia adecvată lor? Nu este cu fiabilitate sută la sută medicina bazată pe evidenţe şi atunci se naşte încetişor (...) medicina centrată pe pacient", a mai spus el. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.