COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 5 oct /Agerpres/ - Un pacient cu hepatită C, care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fără interferon conform protocolului în vigoare, va primi acest tratament rambursat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

"Curtea de Apel Bucureşti a publicat ieri, 4 octombrie 2016, prima decizie prin care un pacient cu Hepatita C, care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fără interferon conform protocolului în vigoare, primeşte acest tratament rambursat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Potrivit deciziei aferente dosarului 5780/2/2016, instanţa "obligă pârâta (CNAS - n.r.) la acordarea către reclamant, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentelor Ombitasvirum + Paritaprevirum + Ritonavirum + Dasabuvirum până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 5778/2/2016"", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, decizia va fi pusă în aplicare imediat.

Pacientul care şi-a câştigat acest drept în instanţă este bărbat, are 43 de ani şi trei copii, suferă de hepatita C, în stadiul F3 al bolii, şi a trecut deja prin două cure de interferon, de fiecare dată suferind recăderi.

Procesul a început în august 2016 şi este primul de acest fel pentru obţinerea tratamentului fără interferon.

"Până în prezent, mai puţin de 5.000 de pacienţi români au primit gratuit tratamentul fără interferon, iar contractul încheiat de CNAS pentru oferirea tratamentului expiră pe data de 9 octombrie 2016. Din informaţiile APAH-RO, negocierile pentru continuarea programului şi pentru semnarea unui nou contract nu au început încă", atenţionează reprezentanţii asociaţiei.

Conform statisticilor, România se află pe primul loc la nivel european din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C, rata generală de depistare a hepatitei C este foarte scăzută în România, iar majoritatea pacienţilor sunt depistaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecţiuni. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.