COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD ROSU: 24-05-2025 ora 18 Intre 18:46 si 19:45 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, vânt cu aspect tornadic, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, in Județul Vaslui;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 10 sep/Agerpres/ - Medicii chirurgi au folosit, în premieră, un robot pentru a opera în interiorul unui ochi şi a reda astfel vederea unui pacient. O echipă de la John Radcliffe Hospital din Oxford a utilizat dispozitivul, controlat printr-un joystick, pentru a îndepărta o membrană cu o grosime de o sutime de milimetru, relatează BBC.

Pacientul, Bill Beaver, în vârstă de 70 de ani, preot în Oxford, a declarat că totul a fost ''un basm''.

''Pot să văd. E aproape ca într-un basm, însă totul e real. Sunt norocos că sunt primul (care beneficiază de procedura robotizată - n.r.)'', a spus preotul Bill Beaver pentru echipa BBC care a avut acces în exclusivitate la intervenţie.

Chirurgii speră ca procedura va bătători drumul către operaţii la ochi mai complexe decât este momentan posibil cu mâna umană.

Chirurgia asistată de robot este un lucru obişnuit, însă nu a mai fost niciodată întrebuinţată la o operaţie în interiorul ochiului.

''Pentru a opera în spatele ochiului este nevoie de o mare precizie, iar provocarea a fost să obţinem un sistem robotizat care să poată face asta, printr-o găurică din peretele ochiului, fără a cauza pagube în timp ce se mişcă'', a declarat profesorul Robert MacLaren de la Universitatea din Oxford.

Pentru intervenţie, chirurgii au folosit un joystick şi un ecran touch-screen cu ajutorul cărora au ghidat un mic ac în interiorul ochiului, monitorizând procedura printr-un microscop.

Părintele Beaver a primit, în iulie, de la medicul oftalmolog, vestea că în spatele ochiului său drept s-a dezvoltat o membrană. Presiunea a creat o gaură în retină, fapt ce i-a deteriorat vederea centrală. El a suferit intervenţia chirurgicală, efectuată în premieră, la finele lunii august. După aceasta, vederea centrală de la ochiul drept a fost restabilită.

''Degenerarea vederii a fost înspăimântătoare şi m-am temut că îmi voi pierde complet văzul - aşa că această intervenţie a fost un dar de la Dumnezeu'', a spus Beaver.

Doisprezece pacienţi vor fi supuşi la intervenţii chirurgicale similare, într-un proiect sprijinit de NIHR Oxford Biomedical Research Centre, mai arată sursa citată. Fonduri complementare vor fi asigurate de Zizoz, o organizaţie caritabilă olandeză pentru pacienţii cu choroideremia, o formă genetică de orbire.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.