Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Slatina, 27 iul /Agerpres/ - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităţilor elaborarea unei strategii naţionale dedicată hepatitelor şi a unui program naţional pentru hepatitele virale, se precizează într-un comunicat al APAH-RO, transmis miercuri AGERPRES.

Asociaţia mai solicită şi accesul la analize compensate integral pentru pacienţii cu hepatită cronică virală şi accesul la analize şi terapii pentru aceşti pacienţi.

Potrivit sursei citate APAH-RO a lansat săptămâna trecută, la Giurgiu, o serie de acţiuni dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor, care este pe 28 iulie. Campania, având sloganul 'Vrem o viaţă fără hepatită' urmăreşte 'să atragă atenţia autorităţilor pentru a de implica activ în acţiuni care trebuie să aibă drept scop final combaterea hepatitelor virale până în anul 2030, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)'.

Reprezentanţii APAH-RO atrag atenţia asupra faptului că 'accesul la investigaţii este încă destul de greoi pentru foarte multe persoane' şi reafirmă necesitatea unui program naţional pentru Hepatite.

'Necesitatea unui Program Naţional pentru Hepatite este o temă de actualitate pe care APAH-RO o susţine încă din 2009. Hepatitele virale sunt boli infecţioase, fiind necesară depistarea acestora la timp pentru a preveni răspândirea infecţiei şi pentru a putea să li se asigure o monitorizare corespunzătoare acestor pacienţi. În cazul hepatitelor virale cronice, accesul la investigaţii şi monitorizare poate fi îngreunat de faptul că există pacienţi fără posibilitatea de a avea o asigurare de sănătate, iar multe analize sunt destul de scumpe, chiar şi pentru pacienţii asiguraţi. În cazul terapiilor inovatoare, pentru mulţi pacienţi accesul la tratament este încă blocat pentru că acestea nu sunt decontate decât pentru un segment limitat, doar în faze foarte avansate ale bolii, când calitatea vieţii pacienţilor este deja grav afectată', a declarat, potrivit comunicatului, preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.

'Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este prilejul prin care APAH-RO atrage atenţia factorilor decizionali asupra condiţiei pacientului hepatic din România, în context european şi mondial', se afirmă în comunicat.

APAH-RO solicită autorităţilor 'elaborarea unei Strategii Naţionale dedicată Hepatitelor şi a unui Program Naţional dedicat hepatitelor virale', 'extinderea urgentă a accesului la noile terapii în Hepatită C către toţi pacienţii, dar în special pentru cei aflaţi în stadii foarte avansate şi cu fibroză 2 şi 3', 'accesul la analize compensate integral pentru pacienţii cu hepatită cronică virală şi accesul la analize şi terapii pentru pacienţii amintiţi, dar neasiguraţi' şi 'posibilitatea introducerii markerilor virali în pachetul de bază de la medicul de familie', mai precizează sursa citată.

APAH-RO anunţă că activităţile dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor se vor desfăşura în următoarele locaţii: 27, 28 iulie - Alexandria (Piaţa centrală, intervalul orar 9,00 - 12,00); Iaşi (Parcul Copou, intervalul orar 15.00-19.00); 27 iulie - Cluj-Napoca; 28 iulie - Bucureşti (Parcul IOR - intervalul orar 15,00-19,00), Braşov (Piaţa Sfatului, intervalul orar 15,00-19,00).

În cadrul acţiunilor organizate, trecătorii vor avea ocazia să afle ce gândeşte un pacient de la depistare până la tratament, prin intermediul mesajelor ce apar pe puzzle şi să afle informaţii despre hepatitele virale şi nonvirale cu ajutorul voluntarilor şi a materialelor informative care vor fi împărţite.

APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în 2009, la iniţiativa unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Cu sloganul 'Pentru drepturile tale!', organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament. AGERPRES / (AS - autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.