COD GALBEN: 01-05-2025 ora 16 Intre 16:00 si 17:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 20...30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. in Județul Caraş-Severin, Județul Mehedinţi; COD GALBEN: 01-05-2025 ora 15 Intre 15:10 si 16:10 se va semnala Averse care vor acumula 15...25 l/mp, frecvent descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Mureş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 13 iul /Agerpres/ - Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, medicul Adrian Stănculea, a afirmat, miercuri, că accidentul transfuzional produs în cazul unei femei muşcate de câine nu a fost cauza decesului acesteia, în condiţiile în care pacienta avea o leziune gravă.

"Este vorba de o pacientă care a venit în Urgenţă în garda dinspre 13 spre 14 iunie. O leziune extrem de severă: muşcată de câine la nivelul antebraţului, cu ambele oase rupte, mâna atârna într-un lambou de carne. A fost internată, s-a intervenit de urgenţă în sală, s-a reintervenit pentru hemostază. Pacientă cu şoc hemoragic şi stare generală destul de gravă. A fost nevoie de administrarea unor produşi de sânge, în speţă masă eritrocitară. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit un grup de sânge pe care nu trebuia să îl primească. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă. A decedat, cam la şapte zile distanţă, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional - după cum a apărut pe la dumneavoastră că a fost ucisă dintr-un accident transfuzional. Sigur că da, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărui unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului", a susţinut el.

Medicul a menţionat că acest caz a fost raportat la DSP şi la Centrul de Transfuzii, conform legislaţiei, iar comisiile de disciplină încă îşi desfăşoară activitatea. Stănculea a precizat că raportarea la DSP a avut loc după vacanţa de Rusalii, adică la aproximativ o săptămână după deces, dar a subliniat că această raportare s-a făcut la decizia spitalului.

"Încercăm să lămurim şi noi local, să vedem exact unde anume a intervenit incidentul. Sunt o grămadă de supoziţii, lumea dă declaraţii şi local, la nivelul spitalului", a menţionat Stănculea.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că, în cazul în care transfuzia greşită ar fi fost cauza decesului, atunci acesta ar fi survenit imediat, nu la şase zile distanţă.

"Eu, ca şi accident post-transfuzional, pot să vă spun că la momentul acela pacienta avusese trei şedinţe de dializă, era fără birilubină crescută, fără retenţie azotată", a explicat el.

Medicul a atras atenţia asupra faptului că analizele biochimice se normalizaseră, chiar dacă fluxul urinar nu se reluase.

"Fluxul urinar nu se reluase - dacă lucrurile ar fi mers normal şi nu ar mai fi avut şi altă boală de bază şi 79 de ani şi o leziune, după părerea mea, gravă - poate că ar mai fi necesitat şi alte şedinţe de dializă, poate şi-ar fi reluat fluxul urinar, poate ar fi rămas dializată cronic. E greu de zis cum evoluează", a spus Stănculea.

Purtătorul de cuvânt a precizat că în spital a funcţionat un punct de transfuzii până în 2015, dar că acesta, potrivit legii, trebuia autorizat ca unitate de transfuzie sangvină. El a menţionat că această unitate este în proces de autorizare.

"Au venit într-un control cei de la UTS, au făcut nişte recomandări: ce anume ar mai trebui legat de spaţii. Mai puţin de aparatură, dar şi de aparatură", a menţionat Stănculea. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.