Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 8 apr /Agerpres/ - Decontarea serviciilor în cazul copiilor cu autism de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este scăzută deoarece numărul de medici psihiatri care pot recomanda terapia şi care se află în contract cu CNAS este foarte mic, a afirmat vineri psihologul Raluca Nica în cadrul conferinţei Internaţionale ABA.

Ea a adăugat că serviciile conexe nu pot fi decontate decât de psihologi care au drept de liberă practică, sunt afiliaţi Colegiului psihologilor şi au un contract cu un medic psihiatru ce recomandă terapia pentru copilul cu Tulburări de Spectru Autist (TSA) într-un număr extrem de limitat de ore pe zi.

"La nivelul ţării avem aproximativ 130 de medici de psihiatrie pediatrică şi din aceştia numai o parte, cred că vorbim în jur de 30-40% din ei, au contract cu CNAS. (...) De aici înmulţiţi cu numărul de ore, trei pe zi, care se pot acorda unui copil şi veţi ajunge la decontarea foarte scăzută. (...) Dacă avem la nivelul ţării 30 de medici psihiatri cu specializare de psihiatrie pediatrică (...) şi ei pot să recomande terapia într-un număr maxim de trei ore pe zi şi sunt situaţii în care copilul are nevoie de mult mai multe ore pe zi. Cât poate să acopere un medic psihiatru? Practic nu este suficient", a explicat Raluca Nica.

Potrivit acesteia, nevoia de terapie este foarte mare.

În privinţa normelor de aplicare a Legii autismului, puse în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, ea a menţionat că vor fi publicate în Monitorul Oficial "foarte curând".

În context, preşedintele Asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi, a susţinut că unul din 68 de copii este diagnosticat din grădiniţă cu TSA.

Ea a adăugat că începând cu 1 iunie 2014 s-a acceptat decontarea screeningului, dar gradul de absorbţie al acestuia este încă limitat.

"Prin intermediul CNAS, din cauza infrastructurii care este inaccesibilă, nu putem să acoperim numărul de copiii care au nevoie de servicii. La nivel naţional există un număr limitat de medici de psihiatrie pediatrică, fiecare dintre ei poate oferi servicii pentru doi copii, numărul de copii care este înregistrat în cadrul direcţiilor de protecţie a copiilor este de 8.126, iar aceşti copii nu pot beneficia de decontare nici măcar pe serviciul de diagnostic precoce, dar de intervenţie timpurie. Numărul lor este un număr raportat strict la certificatul de încadrare, foarte mulţi părinţi nu se îndreaptă către serviciile de evaluare complexă. Preconizăm că numărul de copii care au acest diagnostic este mult mai mare", a punctat Bololoi.

Potrivit normelor, părintele poate solicita screening în cabinetul medicului de familie la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 şi 36 de luni. AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.