COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 3 apr /Agerpres/ - Peste 70.000 de pacienţi cu boala Parkinson beneficiază de tratament medicamentos specific, ale cărui costuri lunare individuale se ridică la aproximativ 3.000 de lei, relevă o statistică prezentată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi Societatea de Neurologie din România (SNR), organizatori ai celei de a-V-a ediţii a Cursului Internaţional dedicat tulburărilor comportamentului motor, desfăşurată vineri şi sâmbătă în Poiana Braşov.

În anumite cazuri de boală avansată, costul unei operaţii care poate îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii variază între 30.000 şi 80.000 de lei, un cost relativ mic dacă ne raportăm la cel din ţările dezvoltate unde este cuprins între 30.000-50.000 de euro, arată specialiştii.

"Vârsta de debut a bolii este de obicei după 65 ani, dar în prezent se înregistrează cazuri care debutează sub vârsta de 50 ani (peste 15 % din totalul cazurilor), fapt ce ar trebui să ne îngrijoreze tot mai mult. (...) Persoanele afectate de această boală la o vârstă tânără sunt de obicei active din punct de vedere social, în plină ascensiune profesională şi resimt boala altfel. Persoanele tinere afectate de această maladie pot fi mai responsive la terapii care au la bază capacitatea creierului de a se adapta structural şi funcţional la noi situaţii, proces numit neuroplasticitate", a afirmat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele SSNN şi SNR.

Potrivit aceloraşi statistici, boala Parkinson este a doua afecţiune neurologică degenerativă, ca frecvenţă, după maladia Alzeimer, 6,3 milioane de persoane în întreaga lume fiind afectate de boala Parkinson, dintre care 1,5 milioane de europeni. Numărul acestora este posibil să se dubleze până în 2030.

Specialiştii arată că, pe măsură ce progresează, boala Parkinson devine invalidantă, indiferent de vârsta la care survine, împiedicând desfăşurarea activităţilor cotidiene cum ar fi mersul, îngrijirea personală, alimentaţia.

"Tratamentele disponibile în prezent sunt rezultatele cercetărilor ştiinţifice aprofundate din ultimii ani şi, chiar dacă măsurile actuale din piaţa farmaceutică autohtonă au generat dispariţia din România a unor medicamente dedicate tratamentului bolii Parkinson, pot spune că în acest moment nu ne confruntăm cu o criză în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor", a mai afirmat Dafin Mureşanu.

Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson. Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi a căror vârstă depăşeşte 55 de ani, dar unul din 20 manifestă simptome înainte de vârsta de 40 de ani, relevă SSNN.

Bărbaţii sunt mai expuşi, statisticile arătând că prevalenţa bolii pe sexe este de 1,5 bărbaţi la o femeie.

Etiopia are cea mai mică prevalenţă a bolii Parkinson înregistrată în lume (7 la 100.000). Ţara cu cea mai mare prevalenţă din lume este Albania (800 la 100.000). AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.