COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 4 mar /Agerpres/ - Comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a declarat joi că Bruxelles-ul va publica până la vară, bazându-se pe clasificările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), criteriile de definire a substanţelor care afectează sistemul endocrin, substanţe puţin luate în considerare în evaluarea produselor chimice, informează agenţia France Presse.

"Comisia este decisă că producă de acum până la vară o lista de criterii bazate pe cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a ajuta la definirea perturbatorilor endocrini", a spus oficialul european în timpul unei conferinţe de presă la Paris.

O astfel de definire este aşteptată de mai mulţi ani, Comisia fiind chiar condamnată în decembrie 2015 de către tribunalul din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, sesizat de Suedia, pentru că nu s-a achitat de obligaţiile sale în această privinţă.

Absenţa unei definiţii clare a perturbaţiilor endocrine împiedică o mai bună reglementare a acestor substanţe care pot fi la originea disfuncţiilor hormonale, a malformaţiilor congenitale şi a întârzierilor în dezvoltarea copiilor.

De asemenea, acestea ar putea avea efecte negative asupra sistemului imunitar şi ar putea favoriza apariţia diabetului.

Dosarul figurează pe ordinea de zi a reuniunii de vineri a miniştrilor mediului din UE, de la care se aşteaptă să adopte o declaraţie comună cu privire la acest subiect.

Ftalaţii (din compoziţia plasticului), bisfenolul A (din straturile de pe cutiile metalice de conserve), anumite pesticide, metalele grele (mercur, plumb, cadmiu) sunt toate perturbatoare ale sistemului endocrin, scrie AFP.

"Definiţia era aşteptată din anul 2013", a reamintit ministrul francez al mediului, Ségolene Royal, care consideră ca este necesară "o acţiune urgentă" în acest sens. Aceasta a salutat faptul că executivul european preia definiţia dată de OMS, deoarece în acest fel se creează condiţii pentru măsuri de gestionare preventivă.

Clasificarea OMS utilizează, ca şi pentru substanţele cancerigene, trei niveluri de certitudine ştiinţifică ('dovedit', 'probabil' şi 'posibil').

Ségolene Royal a asigurat că Franţa se opune cu fermitate unei definiţii care integrează criteriul "puterii", potrivit căruia cu cât doza este mai mare, cu atât efectul creşte.

Aceasta abordare clasică a toxicităţii produselor nu poate fi aplicată perturbatorilor endocrini, susţin mulţi oameni de ştiinţă, deoarece aceştia nu urmează acest model: ei sunt, uneori, mai activi în doze mici, iar impactul lor poate fi diferit în timp (de exemplu, impactul asupra fătului, vizibil la pubertate).

Integrarea unui factor de putere în definiţia pe care o va adopta Uniunea Europeana este susţinută de producătorii de substanţe agrochimice, informează France Presse.AGERPRES/(autor: Constanţa Niţă, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.