COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 3 feb /Agerpres/ - Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer şi aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală, a declarat miercuri coordonatorul Centrului de prevenire şi control al cancerului de la Institutul "prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, Florian Nicula.

Potrivit acestuia, doar un caz din şase este înregistrat anual în registrele de cancer.

Medicul a susţinut, în cadrul Conferinţei privind planul naţional de oncologie, că numărul de îmbolnăviri de cancer din ultimii 30 de ani s-a dublat.

Oncologul a semnalat faptul că Programul de screening al cancerului de col uterin "nu prea funcţionează la parametri" şi va fi modificat.

Controlul cancerului în România reprezintă o prioritate strategică, după cum a declarat consilierul prezidenţial pe probleme de sănătate, conf. dr. Loreta Diana Păun. În opinia sa, depistarea precoce şi tratamentul curativ ar putea evita decesul la o treime din pacienţi.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a susţinut necesitatea implementării unui plan naţional de cancer, care să cuprindă toate segmentele din oncologie, pornind de la prevenţie, depistare, investigaţii, tratamente, paleaţie şi monitorizare.

"Noi avem doar un program de chimioterapie, o caricatură, dar este mai mult decât nimic. Celelalte segmente - radioterapia, chirurgia oncologică - sunt ataşate acestui program care funcţionează cum ştim cu toţii, foarte prost. Paleaţia nu este foarte bine pusă la punct. Avem nevoie de mai multe paturi. Ne trebuie un plan naţional care să cuprindă toate aceste segmente. Trebuie conturat acest plan şi corect finanţat", a spus preşedintele FABC.

El a afirmat că pentru afecţiunile hematologice lipsesc şapte medicamente, iar pentru oncologie la fel.

"Sunt 14 medicamente care lipsesc, unele sporadic, altele care nu se găsesc deloc în spitale. În România, dacă luăm şi pacienţii cu boli în remisie sau monitorizaţi, sunt în jur de 500.000, dar în tratament sunt 110.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice. Nu cerem nimic mai mult decât să intrăm în normalitate", a spus Irimia. AGERPRES/(AS, A - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.