Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 1 sep /Agerpres/ - Echipe de monitorizare ale CNAS şi caselor judeţene de asigurări de sănătate acordă suport furnizorilor de servicii medicale şi farmaceutice aflaţi în relaţie contractuală cu acestea, informează un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, 10 echipe de control vor monitoriza modul în care este utilizat cardul de sănătate şi vor acorda suport la peste 30 de furnizori de servicii medicale din Capitală - spitale, policlinici, laboratoare, medici de familie.
''Principalul scop al acţiunii de astăzi este de îndrumare a asiguraţilor şi a furnizorilor de servicii medicale şi farmaceutice. În urma acţiunilor de astăzi, acolo unde vor fi identificate deficienţe în acordarea serviciilor medicale, acestea vor fi remediate. În cazul în care se vor constata abateri de la legalitate, vor fi luate măsuri în funcţie de gravitatea abaterii'', se precizează în comunicatul CNAS.
Casele de asigurări aşteaptă sesizări de la asiguraţi privitoare la eventualele deficienţe întâmpinate la acordarea serviciilor medicale. Acestea vor fi comunicate echipelor aflate în teren pentru a fi verificate şi remediate în cel mai scurt timp, potrivit sursei citate.
''Cardul de sănătate este un instrument extrem de util pentru noi toţi. Din economiile făcute prin introducerea obligativităţii decontării serviciilor doar prin intermediul cardului de sănătate facem încă un pas important în modernizarea sistemului de sănătate din România. Toţi furnizorii din sistem trebuie să înţeleagă că este obligatorie decontarea serviciilor cu cardul de sănătate şi, de asemenea, noi toţi, medici şi pacienţi, trebuie să folosim acest instrument. Lucrăm împreună cu colegii de la CNAS pentru a asigura accesul la card tuturor asiguraţilor şi pentru a facilita utilizarea cardului de sănătate'', a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit comunicatului.
De asemenea, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a susţinut că noul sistem, centrat pe pacient, este cel mai eficient mod de a detecta disfucţionalităţile şi a le rezolva în timp util. ''Este un sistem centrat pe pacient, de aceea ţinem cont în primul rând de sesizările pacienţilor în cadrul acţiunilor demarate astăzi'', a spus Ciurchea.
Începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au card emis.
Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, pentru eliberarea cardului de sănătate.
Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia şi fără a fi necesară adeverinţa de asigurat eliberată de casa de asigurări. Furnizorul de servicii medicale va verifica în aplicaţia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat şi dacă pacientul are sau nu card emis.
Doar în condiţiile în care o persoană asigurată figurează în sistem, din diverse motive, ca fiind neasigurată, este necesară prezentarea la furnizor a adeverinţei de asigurat eliberată de casa de asigurări la care este înscris.
Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.
Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.
Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/ sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Tatu, editor: Georgiana Tănăsescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.