COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă
Stockholm, 21 iul /Agerpres/ - Genele care controlează ceasul biologic celular sunt afectate chiar şi după trecerea unei singure nopţi fără somn, ceea ce poate duce la declanşarea unor boli grave, conform unui studiu realizat de cercetători suedezi de la Universitatea Uppsala şi de la Institutul Karolinska, ce este publicat în ultimul număr al revistei Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, informează medicalxpress.com.
"Studii anterioare au demonstrat că metabolismul uman este afectat de privarea de somn, organismul devenind predispus la obezitate şi la îmbolnăvirea de diabet de tipul 2. Iar cum ablaţiunea genelor legate de ritmul circadian la animale poate provoca aceste boli, rezultatele noastre indică faptul că modificările suferite de aceste gene în cazul oamenilor pot fi legate de astfel de efecte negative provocate de privarea de somn", susţine Jonathan Cedernaes, de la Universitatea Uppsala, coordonatorul acestui studiu.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au apelat la 15 voluntari sănătoşi, cu greutate normală, care au fost chemaţi la laborator în două rânduri pentru câte două nopţi. În timpul celei de-a doua nopţi dintr-una dintre cele două sesiuni voluntarii au fost lăsaţi să doarmă timp de 8 ore. În celelalte sesiuni experimentale au fost ţinuţi în stare de veghe. Pentru a micşora pe cât posibil influenţa altor factori de mediu, condiţiile de lumină, alimentele consumate sau nivelul de activitate al voluntarilor au fost controlate în cadrul experimentului. De asemenea, chiar dacă erau ţinuţi în stare de veghe peste noapte, voluntarii trebuiau să rămână întinşi în pat.
În cadrul experimentului au fost prelevate şi mici mostre de ţesut din grăsimea superficială de pe stomac şi din musculatura coapsei - două tipuri de ţesuturi cu un rol important în reglarea metabolismului şi controlul nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de sânge înainte şi după ce voluntarii au consumat o soluţie de zahăr pentru a le testa sensibilitatea la insulină (pentru a-i exclude din grup pe eventualii bolnavi de diabet).
Analiza moleculară a mostrelor prelevate a demonstrat că activitatea genelor legate de ritmul circadian a fost afectată după o singură noapte fără somn. Activitatea genelor este reglată de un mecanism de tip epigenetic (care urmăreşte mecanismele de manifestare sau de exprimare în fenotip a efectelor determinate de genele din genotip). Acest lucru implică apariţia unor alterări chimice a moleculelor de ADN - proces denumit metilare - reglând modul în care diferite gene sunt pornite sau oprite. Cercetătorii au descoperit un număr crescut de astfel de markeri ADN în gene după o noapte fără somn dar şi faptul că produsul genelor era modificat.
"Din câte ştim, suntem primii care am demonstrat în mod direct că după privarea de somn se pot produce modificări epigenetice în organismul uman (...) Este interesant că metilarea acestor gene poate fi modificată atât de rapid şi că se poate produce în cazul acestor gene care coordonează ritmul circadian şi sunt extrem de importante pentru metabolism", a precizat Dr. Cedernaes.
Deocamdată oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă aceste modificări sunt permanete sau genele respective revin la normal după câteva nopţi de somn obişnuit, însă, după cum subliniază cercetătorii suedezi, stările de veghe prelungite şi repetate frecvent, aşa cum se întâmplă în cazul celor care muncesc în ture de noapte, pot duce la modificări ale genomului care pot afecta metabiolismul pentru perioade îndelungate.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.