Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sibiu, 26 mai /Agerpres/ - Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun, care ajută la controlul apetitului şi al glicemiei, atât la adulţi, cât şi la copii, potrivit prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

"Omiterea micului dejun se asociază cu creşterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2", a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa.

Pentru un mic dejun sănătos trebuie să alegem apă sau cafea/ceai neîndulcite, în locul sucurilor de fructe sau băuturilor îndulcite.

Putem reduce riscul de diabet mâncând cel puţin trei porţii de legume pe zi, inclusiv legume cu frunze verzi (spanac, salată verde, varză). De asemenea, trebuie să servim trei porţii de fructe proaspete pe zi.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet ne recomandă să alegem nuci, un fruct proaspăt sau iaurt fără zahăr, ca şi gustare. Zilnic, o femeie este indicat să consume o porţie de alcool, iar un bărbat maxim două porţii. Prof. univ. dr. Maria Moţa ne îndeamnă să alegem carnea albă slabă, din păsări de curte sau fructe de mare, în locul cărnii roşii sau procesate.

"Tot pentru reducerea riscului de diabet zaharat, alegeţi untul de arahide în locul cremei de ciocolată/ gemului pe pâine. Alegeţi pâinea integrală în locul pâinii albe, orezul brun în locul celui alb, paste din cereale integrale în locul celor rafinate Alegeţi grăsimile nesaturate (ulei de măsline, rapiţă, porumb sau floarea-soarelui) în locul grăsimilor saturate (unt, alte grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau palmier)", ne recomandă preşedintele Societăţii Române de Diabet.

Un mic dejun sănătos poate fi compus din: ceai/cafea neîndulcite sau apă; pâine integrală, orez sau alte produse; unt de arahide; ouă (fierte, ochiuri în apă); iaurt neîndulcit (cu nuci, seminţe, fructe proaspete; fruct proaspăt (măr, pară, portocală, piersică); cereale integrale, cu conţinut scăzut de zahăr; legume; lapte hipolipidic; nuci şi seminţe; pui/curcan la grătar; peşte; brânză (porţie mică); şuncă, mezeluri (porţie mică).

Un mic dejun nesănătos conţine: sucuri de fructe, piureuri de fructe; pâine albă, produse de patiserie, croissante; gem, miere, cremă de ciocolată; băuturi îndulcite; iaurt cu fructe (dulci); majoritatea cerealelor; alimente prăjite; lapte cu arome. AGERPRES/(A,AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.