COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 2 apr /Agerpres/ - Asociaţia "Împreună Pas cu Pas" trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea, de la an la an, a numărului de copii care se nasc cu autism în România, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului care se sărbătoreşte anual pe 2 aprilie, informează un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, reprezentanţi asociaţiei sunt de părere că ar trebui să existe o strategie naţională pentru conştientizarea populaţiei cu privire autism şi la ora actuală nu există niciun plan concret de cercetare şi combatere a acestui fenomen.

"Mulţi părinţi ne întreabă cum îşi pot da seama dacă micuţii lor suferă sau nu de autism. Există câteva semnale de alarmă, care ar putea sa fi un motiv de îngrijorare pentru părinţii, şi anume dacă nu reuşesc să scoată niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni, nu răspund la nume, nu combină două cuvinte până la vârsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se ataşează de o jucărie sau de un obiect anume, nu ştiu să se joace cu o jucărie, au activităţi repetative şi stereotipe, au obsesii cu privire la menţinerea obiceiurilor (a rutinelor). Totuşi, se recomandă părinţilor să consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori înşelătoare, iar specialistul le poate spune dacă micuţul suferă de autism sau nu", declară psihologul Nicoleta Burlacu, preşedintele Asociaţiei "Împreună Pas cu Pas", citat în comunicat.

Psihologul Nicoleta Burlacu precizează că "metoda care poate îmbunătăţi semnificativ viaţa persoanelor cu autism şi care a dat până în prezent rezultatele cele mai bune este terapia cognitiv - comportamentală sau/ şi terapia comportamental aplicată ABA (Applied Behavior Analysis)". Ea precizează că "succesul metodei este cu atât mai mare cu cât este începută terapia cât mai de timpuriu, iar rezultatele sunt spectaculoase".

ABA (Applied Behavior Analysis) este o ştiinţă care se bazează pe anumite metode, utilizând tehnici şi principii pentru a aduce schimbări semnificative şi pozitive în comportamentul copilului. Aceste tehnici şi principii sunt structurate şi folosite sub formă de programe, în diferite medii: în familie, la grădiniţă/ şcoală şi sub diferite structuri, individuale (unu la una, copil - specialist) sau/ şi de grup.

La nivel naţional, anul 2012 înregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii Publice, însă specialiştii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare. Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor - Atlanta (S.U.A.), publicat în 2014, la nivel global una din 68 de persoane este autistă, se arată în comunicat.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naştere sau la vârsta de 18 luni - 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, social şi comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări). Statisticile arată că autismul apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 1 la 4, şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.