Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 20 mar /Agerpres/ - Preţul medicamentelor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea scădea după Paşte, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu.
"Probabil că, imediat după Paşte, preţul medicamentelor va scădea", a spus Ţucmeanu, într-o dezbatere pe tema unui proiect de ordin pentru completarea şi modificarea Ordinului ministrului sănătăţii privind aprobarea preţurilor la medicamentele cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor (CaNaMED).
Mihaela Udrea, şeful Direcţiei Politica Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, a afirmat, la rândul său, că nu se poate preciza deocamdată cu cât va scădea preţul medicamentelor compensate, deoarece în prezent se aşteaptă documentaţiile.
"Când vom avea documentaţia pentru preţul inovativelor, vom putea face un calcul estimativ pentru a stabili care este economia strict pe inovative, aşa cum este afişat pe site-ul ministerului. Eu sper ca în 10 - 15 zile să reuşim să calculăm şi să punem un CaNaMED intermediar pe site-ul ministerului. (...) Apoi, genericele să îşi poată depune preţul, respectiv maxim 65% din preţul inovativului, pentru ca ulterior să putem face un CaNaMED final, care va fi aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii după Paşte, când pacienţii vor putea să îşi achiziţioneze medicamentele la preţurile diminuate", a explicat Mihaela Udrea.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, a opinat că, în condiţiile în care preţul medicamentelor va fi prea scăzut, s-ar putea ca pentru producători să nu fie interesant să rămână cu unele produse pe piaţă.
"Farmaciile vor fi afectate, în sensul în care, dacă se face o recalculare a preţurilor cu procente foarte mici în jos, toată pierderea va fi suportată de farmacie, pentru că numai în momentul reaprovizionării se face reechilibrarea balanţei între distribuitor şi farmacie", a adăugat Lupuleasa.
Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, deocamdată decizia Ministerului Sănătăţii este să prelungească actualul CaNaMED până pe 30 iunie.
"Ministerul se asigură în acest moment că pacienţii vor avea acces la medicamente, iar companiile vor putea să comercializeze medicamente până pe 30 iunie în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Teoretic, preţurile rămân neschimbate până pe 30 iunie. Dacă în acest interval, din prezent şi până pe 30 iunie, se va finaliza un nou proiect de catalog de medicamente, va intra în vigoare un nou CaNaMED la o dată ulterioară. În mod normal, catalogul naţional de medicamente se reînnoieşte trimestrial", a adăugat Zaharescu. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.