COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică accentuată COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică accentuată COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 17 Intre 17:00 si 18:00 se va semnala Grindină de dimensiuni medii (2...4cm), averse torențiale 25-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Mehedinţi; COD ROSU: 27-06-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:30 se va semnala vijelie puternică cu rafale > 90 km/h, averse torențiale ce vor acumula 40...45 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii in Județul Bacău; COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 16 Intre 16:10 si 17:10 se va semnala Grindină de medii dimensiuni (2...4cm), averse torențiale 25-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Gorj, Județul Mehedinţi;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 15 sep /Agerpres/ - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) solicită Ministerului Sănătăţii şi CNAS soluţii concrete pentru decontarea reală şi eficientă a terapiei pentru toţi copiii şi tinerii diagnosticaţi cu autism - decontarea unui număr de 90 de puncte per specialist (psiholog, psihoterapeut, kinetoterapeut, logoped) şi simplificarea procedurii de decontare a serviciilor.
"FEDRA apreciază faptul că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au făcut un prim pas în vederea susţinerii financiare a terapiei copiilor cu tulburări în spectrul autist (TSA), însă consideră că acestea sunt departe de a rezolva situaţia sutelor de persoane care în fapt nu beneficiază de servicii gratuite. Numărul de ore propus spre decontare este foarte mic, procedura de decontare (acum prin medicul psihiatru care diagnostichează, nu prin psihoterapeutul care face de fapt terapie) este foarte greoaie, iar medicii psihiatri care au contract cu CNAS sunt foarte puţini, la nivel naţional, unele judeţe fiind neacoperite", se arată într-un comunicat FEDRA remis luni AGERPRES.
Reprezentanţii FEDRA susţin că la trei luni de la intrarea în vigoare a Ordinului 619 al Ministerului Sănătăţii, orele de intervenţie decontate de CNAS sunt insuficiente comparativ cu numărul de copii care au nevoie de terapie, iar pentru adulţii cu autism aceste servicii sunt practic inexistente, decontarea terapiei pentru aceştia nefiind prinsă în cele decontate de CNAS. În acest moment, cele 19 organizaţii membre ale FEDRA deservesc aproximativ 1.055 copii şi 35 adulţi. Dintre aceştia doar 108 au beneficiat de terapie gratuită decontată prin CNAS în perioada iulie-august.
FEDRA propune îmbunătăţirea procedurii de decontare a serviciilor prin decontarea directă a serviciilor de terapie prin specialişti psihoterapeuţi cu formare şi experienţă, decontarea serviciilor de terapie printr-un sistem de vouchere, decontarea unui număr de 90 de puncte per specialist care lucrează direct cu copilul (psiholog, philoterapeut, logoped, kinetoterapeut), şi nu 90 de puncte per medic psihiatru.
"Având în vedere că prevalenţa autismului este în creştere (1 în 88 copii conform CDC - http://www.cdc.gov/ncbddd/autism/data.html), considerăm că este timpul ca şi în România această afecţiune să fie considerată o prioritate şi să existe un Program Naţional de Sănătate aşa cum există şi pentru alte boli cronice, astfel încât copiii şi tinerii cu autism să beneficieze în mod real şi eficient de terapii gratuite", se arată în comunicatul citat.
FEDRA este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Antonia Niţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.