COD PORTOCALIU: 08-06-2025 ora 10 Intre 8 iunie, intervalul orar 12-21 se va semnala temperaturi deosebit de ridicate, disconfort termic accentuat, caniculă COD GALBEN: 08-06-2025 ora 10 Intre 8 iunie, ora 14 – 9 iunie, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 08-06-2025 ora 10 Intre 9 iunie, intervalul orar 12 – 21 Fenomene vizate se va semnala 9 iunie, intervalul orar 12 – 21 Fenomene vizate

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 22 aug /Agerpres/ - Colorantul "caramel", cel mai răspândit şi cel mai utilizat colorant alimentar, poate fi dăunător pentru sănătate, potrivit rezultatelor unui studiu publicat joi de Institutul Ştiinţific de Sănătate Publică (ISP) din Belgia, informează AFP.

Oferind alimentelor o culoare de chihlimbar şi gustul specific de zahăr ars, colorantul este utilizat în băuturile pe bază de cola şi în bere, dar şi în alte tipuri de alimente precum sosurile, oţeturile, îngheţata, fructele uscate etc.

Reţeta de bază (E150a) este adesea modificată prin adăugarea de amoniac (E150b), sulfiţi (E150c) sau cele două substanţe chimice combinate (E150d).

Obţinut prin topirea zahărului în apă, caramelul poate produce, sub influenţa căldurii, noi substanţe dintre care ISP a detectat patru cu potenţial toxic: THI (o substanţă care împiedică funcţionarea corectă a reacţiilor imune ale organismului), 5-HMF (o substanţă care are un potenţial ridicat de toxicitate), 2-MIE şi 4-MEI (agenţi cu potenţial cancerigen).

În ceea ce priveşte legislaţia, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară este prudentă "deoarece are doar date limitate privind nivelurile reale ale acestor substanţe nou formate în produsul alimentar final". "Concentraţiile de substanţe sunt verificate doar la producţia de caramel", a precizat ISP.

Institutul subliniază riscul de expunere la aceste substanţe nou formate, în principal pentru copii. De asemenea, institutul intenţionează să ridice gradul de conştientizare în rândul consumatorilor, încurajându-i în ceea ce priveşte schimbarea obiceiurilor lor alimentare, şi să ţină seama de menţiunea "colorant caramel" din lista ingredientelor, scrie AFP. AGERPRES /(autor: Constanţa Niţă, editor: Mihaela Nicolaescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.