COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Târgu Mureş, 30 iul /Agerpres/ - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat miercuri că în ultimele 24 ore în cadrul instituţiei au avut loc trei transplanturi pentru reconstrucţie ligament încrucişat şi o prelevare de organe.
Potrivit unui comunicat de presă al SCJU Târgu Mureş, o echipă de medici de la Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş, coordonată de dr. Radu Zamfir, a prelevat rinichii şi ficatul de la un donator în vârstă de 31 de ani aflat în moarte cerebrală. Rinichii au fost duşi la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, iar ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni.
De asemenea, potrivit comunicatului, o echipă de medici din cadrul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de prof. dr. Tiberiu Băţagă, a realizat în acest interval trei noi proceduri de transplant cu alogrefe pentru reconstrucţia ligamentului încrucişat anterior.
Documentul subliniază că fiecare intervenţie în cadrul transplantului de reconstrucţie a ligamentului încrucişat a durat aproximativ 25 de minute, fiind utilizată procedura press-fit, o metodă modernă, care a presupus implantarea unei alogrefe (o grefă preparată în banca de ţesuturi, prelevată de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală), care asigura o fixare biologică prin sistemele proprii ale organismului nemaifiind nevoie de alte sisteme de fixare. Cei trei pacienţi au vârste cuprinse între 23 şi 35 de ani, sunt sportivi.
"Avem personal medical foarte bine pregătit şi asta se vede în performanţa care se face în Clinica de Ortopedie. Din aprilie, de când s-a făcut primul transplant de os în Clinica de Ortopedie, am ajuns acum la opt. De altfel, Clinica de Ortopedie este unul din cele cinci centre naţionale în care se face transplantul de os, celelalte fiind Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Iaşi", a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureş.
Procedurile de transplant sunt finanţate prin programul naţional de transplant secţiunea Os-Tendon, iar cele opt transplanturi cu alogrefă au fost realizate cu sprijinul Băncii de Ţesuturi Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.