COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 06:00 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 16 iun /Agerpres/ - Un telefon mobil iPhone modificat pentru a asigura funcţiile unui pancreas artificial a permis menţinerea eficientă a nivelului optim de zahăr în sângele pacienţilor suferind de diabet zaharat de tip 1, denumit şi diabet juvenil, conform rezultatelor unui studiu clinic, transmite luni AFP.

Persoanele care suferă de diabet trebuie să-şi verifice de mai multe ori pe zi nivelul de glucoză din sânge şi se injectează cu insulină pentru a menţine acest nivel la o valoare normală.

Acest pancreas artificial, construit pornind de la un iPhone, a permis o mai bună menţinere a glicemiei la nivel normal, evitând variaţiile periculoase ale nivelului de zahăr din sânge, conform autorilor acestui studiu publicat duminică de revista americană New England Journal of Medicine.

Diabetul zaharat de tip 1 poate apărea la orice vârstă, dar se manifestă în general la copii şi adolescenţi. Această maladie cronică este rezultatul unei disfuncţii a pancreasului care este incapabil să producă suficientă insulină, un hormon care permite menţinerea unui nivel normal al glucozei în sânge.

În prezent, unii bolnavi de diabet folosesc nişte pompe de insulină pentru a-şi regla nivelul de zahăr din sânge, aceste pompe putând fi programate să elibereze insulina necesară în acelaşi ritm în care ar face-o şi un pancreas sănătos. Însă aceste pompe nu se reglează automat în funcţie de variaţiile nevoii de insulină a bolnavului şi nu asigură nici necesarul de glucagon, cel de-al doilea hormon pancreatic, cu efect hiperglicemiant, implicat în reglarea echilibrului glicemic, alături de insulină.

Spre deosebire de aceste pompe, noul aparat construit dintr-un iPhone asigură necesarul de insulină şi de glucagon fără aproape nicio intervenţie din partea pacientului.

Acest "pancreas bionic" foloseşte un senzor dintr-un ac introdus în piele, care controlează în mod automat, în timp real, nivelul de glucoză din sânge şi injectează volumul necesar de insulină sau de glucagon prin intermediul a două minipompe automate.

"Pancreasul bionic are capacitatea de a scădea concentraţia medie a glucozei din sânge până la niveluri la care se reduce foarte mult riscul de complicaţii diabetice", subliniază Dr. Steven Russell, profesor la Massachusetts General Hospital, co-autor al acestui studiu.

"Cu tehnologia actuală este foarte dificil pentru diabetici să-şi menţină un nivel dezirabil al glucozei din sânge", a mai adăugat el.

Acest nou dispozitiv a fost testat timp de cinci zile pe un grup de 20 de adulţi care şi-au continuat activităţile cotidiene obişnuite. De asemenea, acest nou pancreas artificial a fost testat şi pe 32 de adolescenţi, timp de cinci zile, într-o tabără de vacanţă pentru tinerii cu diabet de tipul 1.

Cercetătorii au constatat la ambele grupuri o ameliorare netă a concentraţiei de zahăr din sânge, prin intermediul pancreasului artificial, în special pe timpul nopţii.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.