COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 9 mai /Agerpres/ - Cinci pacienţi care au orbit din cauza unei afecţiuni degenerative şi-au recăpătat parţial vederea după ce li s-a implantat un cip care preia funcţiile retinei, a anunţat vineri postul France Info.

Societatea franceză Pixium Vision a efectuat cu succes operaţiunea, ce constă din instalarea unei camere video miniaturizate pe o pereche de ochelari ce captează semnalele vizuale şi a unui cip care converteşte aceste imagini în semnale electrice care stimulează neuronii şi creează imagini în creier. Cipul are două componente, una este instalată pe suprafaţa globului ocular, iar cea de-a doua, alcătuită din circa 50 de electrozi, se află pe nervul optic.

Prima pacientă care a fost supusă acestei intervenţii revoluţionare a fost o femeie în vârstă de 58 de ani, care şi-a pierdut vederea cu 20 de ani în urmă, iar acum, la şapte luni de la instalarea cipului, poate să recunoască obiecte, lumini şi forme.

Acest tip de implant este deocamdată într-o fază experimentală şi de el pot beneficia doar acele persoane care suferă de retinită pigmentară, o boală ereditară ce afectează retina şi ale cărei simptome se agravează treptat în decursul anilor.

Aşadar, dispozitivul nu este eficient în cazul celor care s-au născut orbi sau suferă de afecţiuni ce nu sunt determinate de leziunile retinei, întrucât el foloseşte memoria vizuală pentru a recrea imagini pe baza semnalelor primite de creier. Dar această tehnologie ar putea fi adaptată în viitor pentru a trata formele cele mai comune de orbire progresivă.

Dacă actualele experimente vor confirma rezultatele bune ale prototipului, evaluat în prezent şi de alte două companii, atunci dispozitivul ar putea fi comercializat începând de anul viitor la un preţ de circa o sută de mii de euro.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.