COD GALBEN: 04-06-2025 ora 10 Intre 5 iunie, ora 12 – 5 iunie, ora 21 se va semnala temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 12 mar /Agerpres/ - Spanacul încetineşte digestia lipidelor şi generează un sentiment de saţietate de durată, informează Le Figaro, citând un studiu realizat de cercetători suedezi.

'Mănâncă spanac dacă vrei să fii puternic precum Popeye!'. Niciodată fără faimoasa sa cutie de conserve, celebrul marinar înghiţea dintr-o răsuflare aceste legume bogate în fier. Se pare, însă, că spanacul are şi alte proprietăţi. O echipă de cercetători din Suedia, specializată în nutriţie, a descoperit că spanacul are un puternic efect de saţietate, care ar putea preveni îngrăşarea.

În căutarea unei soluţii naturale care să încetinească digestia şi să atenueze senzaţia de foame între mese, Charlotte Erlanson-Albertsson, specializată în medicină nutriţională în cadrul Universităţii din Lund, Suedia, l-a întrebat pe soţul său dacă o moleculă non-sintetică ar putea provoca saţietatea. Acesta, specialist în fotosinteză, a ghidat-o spre tilacoizii (plăci membranoase fotosintetice netede) conţinuţi în celulele plantelor verzi şi în special în frunze. Prin urmare, cercetătoarea a decis să studieze efectul spanacului.

Cu toate acestea, nu este suficient să mânânci spanac. 'Trebuie să zdrobeşti, să filtrezi apoi să centrifughezi frunzele, pentru a elibera tilacoizii din celule, deoarece corpul uman nu poate să le separe de spanacul proaspăt', explică, într-un comunicat, echipa de la Universitatea din Lund.

Pentru a evalua efectul tilacoizilor asupra senzaţiei de foame, 15 persoane au consumat, în fiecare dimineaţă, pudră de spanac bogată în tilacoizi şi diluată în apă. Participanţii la studiu au relatat că nu mai simţeau nevoia să ronţăie între mese. Comparaţi cu un grup de control căruia i s-a dat o băutură fără tilacoizi, cel 15 băutori de spanac au declarat că le-a fost 'mai uşor să se rezume la trei mese pe zi', raportează autorii studiului.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au constatat că reprezentanţii 'grupului tilacoid' aveau nivelurile sangvine ale hormonilor de saţietate mai ridicate şi o glicemie mai stabilă decât cei din grupul de control. Prin urmare, cercetătorii au dedus că tilacoizii declanşează eliberarea de hormoni de saţietate în intestine.

Tilacoizii 'conţin sute de substanţe active - galactolipide, proteine, vitamine A,E,K, antioxidanţi, betacaroten, luteină şi altele', conchide Erlanson-Albertsson. Prin urmare, este foarte probabil ca efectul de saţietate pe care-l produce spanacul să rezulte din asocierea mai multor molecule.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Tudor Martalogu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.