Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 mai /Agerpres/ - Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei consideră că ar fi necesar să se declasifice toate documentele care privesc arhiva SIPA/ DGPA, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu.

"Pentru că nu am şi nu am avut niciodată nimic de ascuns şi consider că ceea ce am făcut în privinţa desfiinţării SIPA a fost onest şi corect, consider că ar fi necesar să se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/ DGPA - ordine de ministru, ordine ale conducerii SIPA/ DGPA, hotărâri de guvern, note de fundamentare, procesele verbale de închidere a unor inventarieri etc - începând de la înfiinţare şi până în prezent, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu", afirmă Monica Macovei, într-o declaraţie transmisă luni AGERPRES.

Ea subliniază că "intoxicările şi manipularea opiniei publice trebuie să înceteze".

"Ideea că unii procurori şi judecători au fost şantajaţi cu informaţii din dosare SIPA/ DGPA în ultimii 12 ani, când au fost condamnări zguduitoare în lumea politică, de afaceri sau de presă, este nedreaptă pentru sistemul de justiţie şi serveşte numai interesului particular al unor oameni care au probleme cu legea de a pune presiune pe magistraţi, a decredibiliza sistemul de justiţie, a falsifica adevărul şi a rescrie trecutul. Şi toate acestea, pentru ca ei să scape de răspundere", susţine Monica Macovei.

Macovei menţionează că, la peste 10 ani după ce a decis închiderea SIPA/ DGPA şi a secretizat arhiva, "subiectul este readus brusc în atenţie cu previzibilele manipulări şi distorsiuni specifice perioadei pe care o traversăm".

"Interesul societăţii este 'dirijat' nu spre ceea ce a făcut SIPA/ DGPA din 1991, de la înfiinţare, nu spre cei care au instrumentat şi folosit informaţii obţinute nelegal, mai ales în mandatul fostului ministru Rodica Stănoiu - când, conform presei vremii, se făcea o adevărată poliţie politică -, ci spre persoana mea şi a echipei alături de care am lucrat. Adică, exact împotriva celor care am pus capăt acestor practici. În mod evident, ţinta este decredibilizarea justiţiei, iar acesta este interesul unor politicieni, moguli şi oameni de afaceri certaţi cu legea", mai declară Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei susţine că acuzele care i se aduc sunt nefondate şi se va adresa justiţiei.

"Nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/ SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/ SIPA, nu am văzut niciun dosar din arhiva DGPA/ SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/ SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/ SIPA, nu am copiat şi distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/ SIPA sau hard-disk", a reafirmat fostul ministru al Justiţiei.

Monica Macovei spune că doreşte să se afle adevărul despre conţinutul arhivei DGPA/ SIPA.

"Am început această acţiune, pentru informarea societăţii şi a magistraţilor, după închiderea SIPA/ DGPA, dar nu am reuşit s-o finalizez în timpul mandatului meu, mandat care a luat sfârşit la câteva luni după ce începuse efectiv evaluarea conţinutului arhivei. Doresc ca ancheta procurorilor (dosarul deschis de DIICOT în urma plângerii penale făcute de judecătorul Cristi Dănileţ) să stabilească acest adevăr, iar comisia, care înţeleg că va fi înfiinţată la Ministerul Justiţiei, să fie mai presus de orice îndoială şi să evalueze arhiva. Consider că o decizie de desecretizare a arhivei este neavenită până când această operaţie nu va fi finalizată. Doar după aceea, în cunoştinţă de cauză şi cu responsabilitate, se poate decide ce anume poate fi declasificat şi ce nu. Legea şi regulamentul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) sau cele privind Arhivele Naţionale pot fi un exemplu şi, oricum, viaţa privată a magistraţilor trebuie protejată", a arătat Macovei. AGERPRES/(AS - autor: Carmen Velicu, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.