Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 24 mar /Agerpres/ - Academia Română a pregătit o strategie pe termen lung pentru România, document care se vrea asumat prin consens de întreaga clasă politică, a declarat vineri preşedintele instituţiei, academicianul Ionel Vlad.

"La întrebarea pe care o puneţi: 'Europa încotro?', aş putea ca să răspund cu o afirmaţie - Europa de Vest ştie unde. Noi ştim, dar nu îmi este suficient să aflu că am semnat un Tratat de aderare acum 10 ani, (...) dar că acest Tratat de aderare şi-a schimbat tot timpul conţinutul. (...) La Academia Română lucrăm la o strategie pe termen lung şi avem în momentul de faţă terminată această lucrare importantă. (...) Fiind o strategie pe termen lung cuprinde vreo patru sau cinci cicluri electorale, automat, iese din sfera politică, Academia nu face politică, ci este, dacă vreţi, rezultatul experienţei unor cercetători, a unei munci ştiinţifice care, sigur, este importantă şi care ar vrea în acest moment să facă ce s-a întâmplat acum 10 ani de zile şi să aducă din nou o speranţă. (...) Acum 10 ani am semnat aderarea noastră la Uniunea Europeană", a spus Ionel Vlad, la Parlament, în cadrul dezbaterii "Europa încotro?", moderată de europarlamentarii Norica Nicolai şi Mircea Diaconu.

El a reamintit că şi atunci a fost elaborat un document, sub coordonarea academicianului Tudorel Postolache, privitor la o strategie pe termen lung a ţării noastre la care toate forţele politice interne de la acea vreme au aderat.

"Deci a existat acest consens extrem de important. N-a fost perfect, ştim acum, nu a fost perfect nu numai din cauza Guvernelor noastre şi politicii noastre interne, nu a fost perfect, să zicem, şi din cauza faptului (...) că s-au schimbat foarte multe lucruri. Există documente internaţionale care schimbă bornele, care ne tot pun alte şi alte piedici în calea unor lucruri care păreau fireşti la un anumit moment dat. Nu ştiu dacă Schengen-ul va mai exista sub această formă", a arătat academicianul.

Acesta a punctat că strategia la zi privitoare la viitorul României cuprinde 13 proiecte care se găsesc spre lectură şi pe site-ul Academiei Române.

"Dar ce se doreşte cu această strategie? În primul rând să construiască, să reprezinte o construcţie internă în avantajul ţării. Doi, este să urmeze o doctrină liberală, dacă vreţi, care pe noi ne-a dus, într-o perioadă, la a fi printre ţările avansate din Europa, (...) şi anume doctrina Brătianu care a venit cu această lozincă: 'Prin noi înşine'. Şi putem să facem, avem toate resursele ca să facem. Trebuie doar să avem încredere că putem să facem acolo unde, câteodată, suntem respinşi. Şi atunci am dori ca, eventual, această strategie să ajungă la un consens al forţelor politice. Noi o să o şi distribuim decidenţilor din această ţară, chiar dacă unii nu se declară implicaţi politic şi societăţii civile, fireşte. Şi ea să devină printr-o semnare o asumare de către toţi aceştia, bineînţeles ţinând cont de opiniile lor şi introducând în această strategie şi unele lucruri pe care poate că nu le-am văzut, (....) e bine ca ea să devină o strategie de post-aderare a României la Uniunea Europeană", a mai declarat Vlad. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.