Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 16 mar /Agerpres/ - Guvernul a decis joi abrogarea HG 906/2016 privind aprobarea circumstanţelor şi procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ''Corvetă multifuncţională'', ministrul Apărării, Gabriel Leş, anunţând că Executivul va continua acest proiect şi va viza realizarea lui tot în România.

"Având în vedere neîndeplinirea condiţiei suspensive inserată în cuprinsul prevederilor articolului 2 din Hotărârea Guvernului 906/2016, ceea ce se referă la avizul în prealabil al Parlamentului pentru toate investiţiile mai mari de 100 de milioane de euro, de a cărei îndeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmărite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus această abrogare a acestei HG. Ceea ce vreau să asigur este faptul că acest program major de înzestrare a Armatei României nu se stopează va merge mai departe. Noi, de săptămâna viitoare, vom începe procedurile astfel încât să respectăm toate aceste reglementări ale Legii 114 care prevăd un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investiţiile şi achiziţiile care depăşesc 100 de milioane de euro", a declarat ministrul Apărării, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că a plecat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Apărării înainte de aprobarea HG 906/2016.

"Eu am plecat din MApN în octombrie, anul trecut. Am lucrat la acest program, dar scrisorile s-au trimis după ce am plecat eu, iar această hotărâre s-a dat după ce am plecat eu", a spus Leş.

Ministrul Apărării a precizat că proiectul actualului Executiv vizează construirea unor corvete tot în România.

"Categoric, da. Nu la Galaţi, (ci - n.r.) în România, integrarea în industria din România, cu apel la interesul esenţial de securitate al României, astfel încât integrarea acestor produse să se facă în România, într-un şantier naval din România. Nu specific un anumit tip de şantier", a afirmat Leş.

El a indicat că cerinţele operaţionale date de tehnicienii din Forţele Navale nu se schimbă.

"Sunt aceleaşi ca şi până acum, sunt cerinţe operaţionale minimale. Conform prevederilor OUG 114, vom merge pe o procedură competitivă, pe un dialog competitiv, bineînţeles cu integrare în industria din România", a adăugat ministrul Apărării.

Leş a explicat că se va face o nouă negociere competitivă cu potenţialii furnizori de astfel de echipamente.

"Probabil, undeva într-o lună, o lună şi jumătate sperăm să avem aceste avize", a adăugat el.

Ministrul Apărării a indicat că obligatoriu contractul privind realizarea de corvete va fi semnat anul acesta.

"Este obligatoriu. Avem cei 2%, ne-am asumat aceste capabilităţi pe care va trebui să le avem. Eu sper că în şase luni, şapte luni să avem semnat un astfel de contract", a conchis el. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.