COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 07-05-2025 ora 14 Intre 14:55 si 16:30 se va semnala descărcări electrice, averse ce vor cumula local 20...30 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni in Județul Prahova;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 6 mar /Agerpres/ - Plenul Senatului a respins luni iniţiativa legislativă care modifică Legea privind Serviciul de Informaţii Externe (SIE), în sensul numirii directorului de către Parlament, la propunerea preşedintelui.

Propunerea de lege iniţiată de Cristiana Anghel, în legislatura anterioară, stipulează că SIE este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, cu majoritatea din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, la propunerea preşedintelui României şi în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii SIE, care va prezenta un raport în faţa celor două Camere ale Parlamentului.

"Durata mandatului directorului SIE este de patru ani. Mandatul nu poate fi prelungit sau reînnoit", se arată în textul propunerii legislative.

Calitatea de director al SIE încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcţie, nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii, condamnare penală definitivă, precum şi prin deces, iar revocarea din funcţie se face de către Parlament, în şedinţă comună, la propunerea şefului statului sau a cel puţin o treime din numărul total al parlamentarilor, potrivit proiectului.

Propunerea de lege vizează şi modificarea articolului 15 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, în sensul că "personalului Serviciului îi este interzis să facă parte din partide politice, formaţiuni sau organizaţii cu caracter politic sau secret ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora".

Propunerea reglementează şi faptul că "urmaşilor cadrelor SIE decedate în timpul şi din cauza serviciului, datorită unor acte de devotament excepţional, li se acordă ca pensie salariul integral pe care l-au avut în momentul decesului".

Propunerea de lege pentru modificarea şi completarea Legii 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe are un caracter organic şi a fost respinsă de Camera Deputaţilor în data de 3 februarie.

Senatul a dezbătut-o în calitate de Cameră decizională şi a respins-o cu majoritate de voturi. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.