Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Creşterea prezenţei NATO în Marea Neagră are un caracter defensiv, a afirmat joi ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, referitor la deciziile luate în cadrul reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, care are loc la Bruxelles.

"La această ministerială am luat decizia de creştere a prezenţei NATO în Marea Neagră. Aceasta reprezintă una dintre componentele majore ale prezenţei înaintate pentru zona noastră, decisă la reuniunea la vârf de la Varşovia alături de cea terestră, dată de brigada multinaţională, precum şi de activităţile de instruire în domeniul aerian. (...) Vreau să subliniez că toate aceste acţiuni vor fi îndeplinite în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux. De asemenea, creşterea prezenţei NATO are un caracter defensiv, fiind o măsură echilibrată de sporire a interoperabilităţii şi, deci, de întărire a capacităţilor noastre de apărare", a declarat ministrul Apărării.

În opinia sa, sporirea prezenţei NATO în Marea Neagră va conduce la o mai bună cunoaştere a situaţiei din zonă, dar şi la creşterea stabilităţii şi predictibilităţii în această arie geografică.

"Apreciez că decizia luată confirmă rolul strategic al Mării Negre ca parte a securităţii şi stabilităţii euro-atlantice, precum şi solidaritatea alianţei faţă de România şi statele din regiune în gestionarea provocărilor de securitate cu care aceasta se confruntă", a susţinut Gabriel Leş.

El a apreciat, totodată, că prezenţa vaselor NATO în Marea Neagră reprezintă şi o manifestare a solidarităţii între statele membre, în contextul creat după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

"Prezenţa vaselor aliate la exerciţii în Marea Neagră este o activitate normală, care contribuie la creşterea interoperabilităţii între forţele navale ale României şi cele ale aliaţilor noştri. După anexarea ilegală a Crimeei, aceste activităţi au devenit mai frecvente, ca manifestare a solidarităţii alianţei şi ca măsură de întărire a apărării noastre. Ce am decis acum este creşterea prezenţei maritime aliate şi o funcţie de coordonare a activităţilor maritime ale NATO în Marea Neagră. Prezenţa maritimă va cuprinde exerciţii şi activităţi de instruire la care vor participa forţele navale permanente ale NATO, alături de vase ale statelor aliate riverane şi ale altor aliaţi interesaţi. NATO va asigura coordonarea acestor activităţi maritime, ceea ce va permite o supraveghere sporită de către alianţă a situaţiei din regiune, precum şi coerenţa dintre activităţile NATO în Marea Neagră şi activităţile maritime ale alianţei în ansamblu", a mai spus ministrul Apărării. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.