COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 06:00 si 09:00 se va semnala Local și temporar ceață, care determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona continentală a județului Constanta , respectiv zona localităților, Zona continentală a județului Tulcea , respectiv zona localităților; COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 05:45 si 09:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Ialomiţa , Județul Ilfov;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 feb /Agerpres/ - Preşedintele Expert Forum (EFOR), Sorin Ioniţă, susţine că partidele mari, dar şi formaţiuni politice mai mici, prin radicalizarea discursului, legitimează curentul de tip "naţionalist-populist", fapt care ar putea conduce în următorii ani la apariţia unor formaţiuni extremiste relevante.

Convergenţa cu UE a fost rapidă şi reprezintă un succes istoric al Europei de Est, iar beneficiile integrării în sistemul de valori occidental nu pot fi contestate, a subliniat Ioniţă, marţi, la lansarea raportului "Populismul 2.0 şi renaşterea alternativelor la democraţia liberală".

"Din fericire, noi nu avem extremişti în Parlament, nu am avut, nu avem nici acum după runda asta de alegeri. (...) Asta este partea plină a paharului. Partea proastă în România este că se radicalizează discursul la centru. (...) Partidele mainstream sunt tot timpul tentate să joace pe asemenea teme unde nu le concurează nimeni. Şi aşa, citeam odată un articol, s-a întâmplat în Ungaria, cărarea pentru Jobbik a fost făcută de deschiderea de discurs din partea FIDESZ. (...) De asta îmi e mie teamă pentru România. Partidele mari, în primul rând PSD, pentru că au istorie în direcţia asta, de a merge către naţionalism, închidere, protecţionism şi aşa mai departe, dar nu exclud pe alţii. PMP clar legitimează genul ăsta de discurs şi atunci vor apărea şi reprezentanţii adevăraţi cu trup şi suflet sau poate chiar oameni care să creadă în aşa ceva cu sinceritate", a spus Sorin Ioniţă.

El a adăugat că evoluţiile în plan politic sunt "rapide" în România şi nu se va şti, peste un an, care va fi cel mai antieuropean partid.

"Evoluţiile sunt rapide, nu ştim cine va fi cel mai antieuropean partid român, un an de aici înainte. Vedem actori surprinzători, la care nu te-ai fi aşteptat. Adică, nu te-ai fi aşteptat ca unul ca Tăriceanu să fie vârful de lance anti-Vest, anti-multinaţionale şi să inventeze, cel puţin retoric, deocamdată, Roexit-ul. (...) Şi asta contează, pentru că el nu e un om care să scape cuvinte fără să le controleze. (...) Nu ştim, într-un an, doi, s-ar putea să vedem realinieri destul de importante în politica românească. Să te trezeşti cu tot felul de oameni care ne vor spune verde în faţă că nu avem ce căuta în UE. (...) Nu ştiu care e alternativa, dar vor găsi ei una, pentru asta nu trebuie fapte sau să demonstrezi empiric ceva, e doar să-ţi vină ideea şi să ai un trombon suficient de mare", a declarat preşedintele EFOR.

Potrivit lui Ioniţă, "în România nu se justifică niciun fel de discurs al frustrării, decât în măsura în care e vorba de anumiţi perdanţi ai tranziţiei post-comuniste".

"Per total, discursul mizerabilist nu se justifică, comparativ cu '89, anul de aur care astăzi este proiectat pe anumite canale media ca referinţă. PIB-ul în dolari a crescut de 2,5 ori, deci faţă de perioada de maxim efort de tip comunist, având jumătate din angajaţii de atunci care lucrează numai cinci zile pe săptămână, nu şase sau şapte cum se lucra înainte. Deci se produce de două ori şi jumătate mai mult, (...) exporturile au crescut de şase ori în dolari relativ la anul 1989, când se forţa exportul. (...) Suntem peste media UE ca pondere a industriei în PIB. (...) Beneficiile relative date de o diplomă, aşa mizerabil cum este învăţământul de astăzi, sunt mai mari decât în ţările din Vest, adică raportul între salariul unui om cu diplomă şi unuia fără diplomă, în România, este mai mare decât în Vest. (...) Convergenţa cu UE a fost rapidă şi este un succes istoric al Europei de Est de care nu se vorbeşte", a afirmat Ioniţă.

În opinia sa, există un proces de ajungere din urmă a statelor avansate pe "economie, calitatea vieţii, calitatea guvernării care nu poate fi negat şi contrazice discursul mizerabilist de contestare a UE, de contestare a beneficiilor integrării în piaţa occidentală, în sistemul de valori occidental şi aşa mai departe".

La conferinţă alături de experţii EFOR au mai fost prezenţi reprezentanţi ai ONG-urilor, analişti politici şi economici.

Raportul anual EFOR 2017, "Populismul 2.0 şi renaşterea alternativelor la democraţia liberală" poate fi consultat şi site-ul Expert Forum. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.