Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 19 sep /Agerpres/ - Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că situaţia înregistrată săptămâna trecută în Comisia pentru învăţământ cu privire la raportul întocmit pentru amendarea Legii Educaţiei a făcut "preţ de cinci secunde" obiectul unei discuţii în şedinţa de luni a Biroului permanent.

"Nu am discutat, nu s-a făcut o discuţie detaliată pe acest subiect. Cred că s-a discutat preţ de cinci secunde şi s-a pus punct. (...) Ştiu că proiectul a fost retrimis la comisie. Asta ne-a comunicat unul dintre colegi (...), că, din câte ştie, a fost retrimis la comisie", a spus Tăriceanu, la finalul şedinţei de luni a conducerii Senatului, fără a indica însă persoana care a decis retrimiterea raportului în comisie.

El a adăugat că, regulamentar, raportul ar fi putut fi retrimis comisiei numai de către plenul Senatului sau de către Biroul permanent, însă documentul nu a fost înaintat conducerii Senatului.

"Dacă se va ridica chestiunea în plen, sigur că putem să hotărâm şi în plen acelaşi lucru (retrimiterea la Comisie - n.r.) sau din contră. Nici eu nu înţeleg (cine a retrimis propunerea în comisie - n.r.) pentru că nu a făcut obiectul unei discuţii în detaliu. (...) La BP, raportul nu a ajuns. Nu am avut un raport astăzi. Regulamentar aveţi dreptate, dar nefiind pe ordinea de zi a BP, ceilalţi colegi nu au continuat să ridice această problemă şi s-a închis subiectul. Nu e foarte complicat", a explicat preşedintele Senatului.

Întrebat cum comentează faptul că liberalii doresc să depună plângere penală ca urmare a faptului că raportul a fost contrasemnat de o altă persoană, şi nu de către secretarul comisiei, Dumitru Oprea (PNL), Tăriceanu a replicat: "Nu cunosc detaliile, dar nu cred că disputele politice trebuie tratate în acest fel. Cred că de aceea avem Parlament, cadru democratic, şi aceste dispute nu se reglează prin plângeri penale, practică ce am observat în ultima vreme că a devenit frecventă şi pe care eu nu o susţin".

Tăriceanu a ţinut să precizeze că nu este "la curent" cu situaţia din Comisia pentru învăţământ. "Nu ştiu în această chestiune. Nu pot să dau niciun fel de informaţii. Nu sunt la curent cu această situaţie", a mai spus acesta.

Comisia pentru învăţământ din Senat a adus, săptămâna trecută, un amendament Legii Educaţiei, prin care concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct în unităţile şcolare se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an şcolar. Amendamentul a fost adus unei propuneri legislative care nu are legătură cu managementul şcolilor, iniţiatorul - deputatul PSD Andrei-Valentin Sava - vizând reorientarea profesională.

Liberalul Dumitru Oprea a declarat vineri, pentru AGERPRES, că pe ordinea de zi a şedinţei comisiei de săptămâna trecută nu figura şi această propunere de modificare a Legii Educaţiei, precizând că raportul întocmit în acest caz nu a fost contrasemnat de el, ci de o altă persoană.

Dumitru Oprea a explicat că Regulamentul Senatului precizează că rapoartele comisiilor de specialitate sunt contrasemnate de către secretarul comisiei, iar el nu şi-a delegat această atribuţie altcuiva.

"Nu am idee cine, cum şi pe ce procedură s-a făcut forţarea asta de notă. Nici nu a figurat subiectul pe ordinea de zi a comisiei şi puteţi să verificaţi, mergând pe data de 14 (n.r. - septembrie). Deci, eu nu am participat la discuţia unui astfel de punct. Constat însă că este o altă semnătură (pe raportul comisiei - n.r.) şi asta nu este o despovărare, ci, dimpotrivă, este o întrebare pusă celor care au dat curs unei astfel de rezoluţii. (...) E pus un 'pentru', dar, de regulă, pentru orice 'pentru', dacă e nevoie, tu ca secretar delegi responsabilitatea sub o formă, or eu nici nu am fost întrebat de subiectul ăsta. Sunt curios şi eu să aflu detaliile ca secretar, totuşi, al comisiei, fiindcă eu nu pot să votez pe o propunere legislativă care nu a existat pe ordinea de zi şi nici nu există", a declarat acesta. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Barbu, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.