Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 26 iul /Agerpres/ - Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat că pentru revitalizarea şi dezvoltarea sportului românesc este nevoie, în afară de infrastructură, de un proiect naţional strategic bazat pe consens politic şi armonie în lumea marilor performeri români.

"Sportul poate să facă, în acest moment, cea mai bună educaţie naţională, pentru că trăim într-o lume a zeilor sportului. (...) Ştiu mai puţini de Brâncuşi, Eugen Ionescu sau oricine vreţi din domeniul culturii române, faţă de trioul Nadia, Gică Hagi şi Năstase. Deci, asta ar însemna că noi, ca naţiune, ar trebui să avem inteligenţa de a ne poziţiona, pe termen scurt şi mediu măcar, în mintea oamenilor lumii. Ca să-ţi construieşti un brand de ţară trebuie să găseşti un loc gol în mintea lumii. (...) Cum să găsim un loc în mintea lumii decât uitându-ne ce contează astăzi, ce trebuie? Infrastructura, dacă nu este dublată de un proiect naţional, nu contează, e zero", a afirmat Vasile Dîncu, marţi, la Forumul ''Sportul - disciplină cheie pentru dezvoltarea personală''.

Referindu-se la infrastructura sportivă, acesta a menţionat proiectele în domeniu dezvoltate de MDRAP.

"Între 2002 şi 2015 s-au finalizat 1.100 de săli de sport. (...) Sunt peste tot în România, în comune, în oraşe. (...) Sălile de sport există, dar fără un proiect naţional nu au niciun sens. Ele există şi în ele se face sport. Nu ştiu cum se va dezvolta, pentru că e neorganizat în primul rând. (...) Problema este că nu avem un program naţional", a arătat el.

Pentru anul acesta, a adăugat ministrul Dîncu, MDRAP are alocaţi 500 de milioane de lei pentru programul naţional pentru săli de sport.

"Avem în execuţie 49 de săli de sport din anii precedenţi care sunt dincolo de 50%. (...)Avem, de asemenea, 104 săli de sport pe care le-am început anul acesta ca obiective noi şi avem un buget pentru 13 săli de sport la care avem o intervenţie în acest moment. De asemenea, pentru complexuri sportive, pentru programul de anul acesta avem alocaţi 134 de milioane de lei, pentru 30 de complexuri sportive. Bazine de înot - avem 32 de bazine de înot în execuţie anul acesta. (...) Şi un patinoar la care se lucrează acum la Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna", a menţionat ministrul Dezvoltării Regionale.

Dîncu a dat ca exemple de bazine de înot noi, aflate în construcţie, Marghita şi Salonta, Săcele, Sectorul 6 (Bucureşti), Călăraşi, Cluj, Hârşova, Gheorghieni, Iaşi, Târgu Mureş, Carei, Satu Mare, Jimbolia, Timişoara, Râmnicu Vâlcea.

"Dincolo de statistici şi dincolo de ceea ce putem să facem noi, din perspectiva, să spunem, a constructorilor (...), în primul rând avem nevoie (...) de un consens politic. (...) Noi, de exemplu, facem această infrastructură, care este o cheltuială publică, dar nu avem un program cultural asociat, un program strategic asociat ca să construim această infrastructură. (...) În al doilea rând, cred că este nevoie de ceea ce nu avem acum, şi să nu vă supăraţi. Dacă nu avem o armonie din perspectivă politică asta este explicabil, dar faptul că nu avem în lumea asta a sportului, în lumea asta de vedete şi de eroi, de zei ai noştri ai românilor, nici aici nu avem armonie ca să ducem un proiect de sport de la un capăt la altul. (...) Sportul este cel mai important element al culturii identitare, al identităţii noastre", a subliniat vicepremierul.

La reuniune, organizată de Intact Grup, au mai participat ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, preşedintele COSR, Alin Petrache, liderul de sindicat Dumitru Costin, foştii mari tenismeni Ion Ţiriac şi Ilie Năstase, preşedinţi de federaţii sportive din România. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.