Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 13 iul /Agerpres/ - Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, miercuri, referindu-se la cazul de sclavie din Argeş, că România trebuie conectată cât mai puternic la Europa şi la o nouă mentalitate, adăugând că este nevoie de construcţia unui model social.

"Ne-am obişnuit cu abuzurile, oamenii de foarte multe ori, cred, în anumite zone, s-au obişnuit cu asta. Din păcate, după 25 de ani ne-am pierdut empatia, iubirea faţă de semeni, solidaritatea cu ceilalţi. Poate, câteodată, reacţionează şi frica (...). România trebuie conectată cât mai puternic la Europa, conectată cât mai mult la o mentalitate pentru un alt secol şi asta înseamnă şcoală, asta înseamnă colectivitate pentru că sigur satul acela era izolat (...), pentru că la capete din astea de lume se pot petrece asemenea atrocităţi. Este regretabil că se întâmplă asta şi este ruşine pentru noi. Cred că trebuie să revenim la un model social şi la construcţia unui model social, fie că suntem de stânga, că suntem de dreapta. Sunt nişte lucruri necesare în România, trebuie să le facem şi le-am început în acest Guvern, dar nu o să putem face noi totul. Trebuie, în primul rând, să ne uităm ce putem face pentru cei mai săraci oameni (...) Trebuie să vedem care sunt cele mai bune metode pentru fiecare grup în parte, să vedem, de exemplu, cum putem folosi de la fondurile europene la banii noştri cele 47 de măsuri sociale pe care le-am lansat în pachetul anti-sărăcie", a spus Vasile Dîncu la Realitatea TV.

El s-a arătat interesat de rezultatul anchetei, adăugând că dacă se va dovedi că vecinii traficanţilor din Berevoieşti ştiau şi nu au sesizat faptele ar însemna societatea s-a pierdut în discuţii şi sloganuri două decenii şi jumătate.

"Sigur că anchetatorii o să vadă şi o să cuantifice poate şi această culpă colectivă, dacă există o culpă colectivă. Cu siguranţă cineva a văzut, este imposibil ca timp de 12 ani sau chiar 2 - 3 ani să nu observi ce se întâmplă în curtea vecinului (...). Este grav că aceşti oameni nu au sesizat, dacă au văzut. (...) Sunt curios şi eu de rezultatele acestei anchete, pentru că este un caz, într-adevăr, care ar trebui să ne pună pe gânduri pe toţi - nu vorbesc numai de politicieni care temporar lucrăm în administraţie, dar chiar tot ceea ce înseamnă societatea românească - pentru că ne-am pierdut în bătălii politice, ne-am pierdut în discuţii şi sloganuri ani de zile, timp de două decenii şi jumătate şi la 80 de kilometri de Bucureşti nu putem observa că se întâmplă asemenea lucruri. Cu siguranţă că drame de un fel sau altul, poate asemănătoare sau de acelaşi fel se întâmplă şi în alte comunităţi, mă gândesc la cele foarte sărace, unde există foarte puţin sprijin pentru individ", a mai spus Dîncu.

Procurorii DIICOT au găsit, în urma percheziţiilor efectuate miercuri la traficanţi de persoane din localitatea Berevoeşti, judeţul Argeş, cinci victime legate în lanţuri, dintre care doi minori cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.

În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forţate să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii. AGERPRES/(A - autor: Irina Poenaru, editor: Cristina Tatu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.