COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 07-05-2025 ora 14 Intre 14:55 si 16:30 se va semnala descărcări electrice, averse ce vor cumula local 20...30 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni in Județul Prahova;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 9 iun /Agerpres/ - Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) vrea să modifice normele de aplicare a Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru a simplifica sarcina cetăţenilor care solicită astfel de informaţii, una dintre principalele modificări referindu-se la preeminenţa răspunsului în format electronic în faţa metodelor clasice, a declarat joi ministrul Violeta Alexandru.

"Modificarea normelor de aplicare a Legii 544 s-a făcut în primul rând cu optica de a simplifica sarcina cetăţenilor care solicită informaţii de interes public, astfel că una dintre modificări se referă la preeminenţa răspunsului în format electronic în faţa altor metode de a răspunde, metodele clasice - pe hârtie sau la sediul autorităţii", a afirmat ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, la o dezbatere organizată de MCPDC alături de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În cadrul dezbaterii, a fost analizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Potrivit ministrului Violeta Alexandru, o altă modificare prevăzută în proiect se referă la perioada în care se furnizează răspunsul în cazul solicitării unor informaţii de interes public.

"Am clarificat cum se calculează termenele de la momentul înscrierii unei solicitări de informaţii până la momentul la care i se răspunde petentului", a spus Violeta Alexandru.

Ea a precizat că pentru accesul oamenilor la informaţiile de interes public difuzate din oficiu se are în vedere şi crearea unor biblioteci virtuale, la nivelul fiecărei instituţii sau autorităţi publice.

"Încercăm să creăm o memorie instituţională şi, în acelaşi timp, să simplificăm eforturile oamenilor prin găsirea într-un singur loc pe site-ul autorităţii a tuturor acestor informaţii solicitate prin Legea accesului la informaţiile de interes public. (...) Nu ne rezumăm la modificarea normelor, activitatea Ministerului pentru Consultare Publică în acest domeniu cuprinde şi alte tipuri de intervenţii, cum ar fi crearea în perioada următoare a unei platforme naţionale, tot în aceeaşi direcţie a simplificării eforturilor oamenilor de a găsi informaţiile de care sunt interesaţi prin cuprinderea în interiorul acestora a cât mai multor date care sunt afişate în paginile de internet ale autorităţilor publice", a spus Violeta Alexandru.

În ceea ce priveşte preţul de copiere a paginilor care conţin informaţiile de interes public, ministrul a precizat că acest aspect a stârnit cele mai multe discuţii.

"Încercăm să (...) găsim o soluţie, fie prin stabilirea unui reper cât mai fix, cum ar fi un anumit procent din salariul minim pe economie sau cealaltă variantă (...) prin prospectarea pieţei, prin stabilirea unui preţ în raport cu preţurile din localitatea în care se află autoritatea. (...) Observăm cum autorităţile publice tind să fixeze anumite preţuri per pagină, de natură să creeze bariere administrative solicitanţilor şi tind să genereze o restrângere a dreptului cetăţeanului de a avea acces la informaţii de interes public prin asemenea măsuri administrative care duc la costuri pe care cetăţenii nu şi le permit", a explicat Violeta Alexandru.

Aceasta a mai spus că MCPDC îşi asumă rolul de a genera în sistem şi un proces de standardizare.

"Ne asumăm acest rol de a genera în sistem un proces de standardizare pentru uşurarea sarcinii funcţionarilor care sunt implicaţi în acest proces de a oferi informaţii de interes public şi pentru a uşura şi misiunea oamenilor care caută diverse categorii de date şi pentru faptul că nu sunt afişate în acelaşi fel de cele mai multe ori le creează senzaţia că sunt ascunse. (...) Răspunderea pentru comunicarea informaţiilor aparţine fiecărei autorităţi, dar încercăm ca, de exemplu, în ceea ce priveşte realizarea raportului anual prevăzut de lege ca obligaţie pentru autorităţi să propunem un format astfel încât să generăm un proces de simplificare şi de standardizare în administraţie", a spus Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului, proiectul de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public ar putea fi aprobat de Guvern până la sfârşitul lunii iunie.

"Deşi am parcurs şase luni de consultare publică în plan central şi local pe acest subiect, vom lăsa câteva zile pentru a cuprinde ultime observaţii pe acest subiect, după care la sfârşitul săptămânii următoare vom trimite în avizare ministerelor, de aşa manieră încât să încercăm ca până la sfârşitul lunii să intre în şedinţa de Guvern şi să fie aprobată", a mai spus ministrul. AGERPRES/(A - autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.