COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 12 mai /Agerpres/ - Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat, joi, în prezenţa secretarului general al NATO, a premierului Dacian Cioloş şi a altor înalţi oficiali, accentul fiind pus pe caracterul defensiv al acestei facilităţi şi pe faptul că nu reprezintă o ameninţare pentru Federaţia Rusă.

În acest context, Dacian Cioloş a declarat la ceremonia de inaugurare că scutul antirachetă respectă prevederile Cartei ONU şi este destinat exclusiv apărării legitime împotriva ameninţării cu rachete balistice, nefiind îndreptat împotriva cuiva anume.

"Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU şi nu este îndreptată împotriva cuiva anume, este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva ameninţărilor cu rachete balistice, întăreşte totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă şi extinde aria de acoperire şi protecţie pentru statele aliate sudice şi centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri balistice din afara spaţiului euro-atlantic", a spus prim-ministrul.

Adjunctul secretarului Apărării al SUA, Robert Work, a arătat, la rândul său, că unitatea de la Deveselu "întăreşte capacităţile defensive ale NATO" şi, împreună cu cea din Polonia, face parte dintr-un sistem defensiv care respectă "în totalitate" actualul regim de control al armamentelor.

Potrivit lui Work, unitatea de la Deveselu "oferă o creştere atât cantitativă, cât şi calitativă a capacităţii de apărare antirachetă a NATO şi întăreşte capacităţile defensive ale NATO".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că sistemul de la Deveselu este "un exemplu de lucru în echipă la nivel transatlantic".

"Acest fapt reprezintă o creştere semnificativă a capacităţii de apărare a Aliaţilor europeni împotriva rachetelor balistice din afara zonei euro-atlantice", a afirmat oficialul NATO, la baza militară de la Deveselu.

Stoltenberg a fost prezent, joi, şi la Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, unde se desfăşoară exerciţiul Dacian Lynx 2016.

El a arătat, cu această ocazie, că în actualul context de securitate, cu provocări atât în est, cât şi în sud, NATO trece printr-un proces de adaptare.

"Implementăm cea mai mare întărire a apărării colective de la Războiul Rece şi până acum. Ne creştem prezenţa în partea estică a Alianţei, inclusiv în România, şi abilitatea de întărire a forţelor, dacă este necesar", a precizat secretarul general.

Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Sistemele de interceptare SM-3 sunt proiectate pentru scopuri strict defensive şi nu au capacităţi ofensive. Ele nu sunt echipate cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu reprezintă o parte a celei de-a doua etape a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA) anunţată de Statele Unite ale Americii în 2009 şi care presupune dezvoltarea sistemul american de apărare antirachetă din Europa.

Cheltuielile pentru implementarea sistemului EPAA au suportate de către SUA, iar România a pus la dispoziţie spaţiul pentru amplasarea interceptorilor. Investiţiile americanilor s-au ridicat la 800 milioane de dolari, la care se adaugă costuri adiţionale. AGERPRES/(AS - autor: Cătălin Alexandru, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.