COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 30 mar /Agerpres/ - Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 263 de voturi 'pentru', proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

În iniţiativa legislativă se mai prevede că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului.

Indemnizaţia minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminată şi opţiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlineşte doi ani.

"Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere", mai prevede proiectul de lege.

Potrivit acestuia, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creşterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un "stimulent de inserţie", în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă garantată.

Prevederile acestui proiect urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.

În cadrul dezbaterilor din plen, iniţiatorul, deputatul liberal Cristina Pocora, a precizat că sursa din care se poate finanţa acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul.

Aceeaşi sursă - excedentul bugetar pe primele două luni ale anului - a fost indicată şi de deputatul PSD Rovana Plumb pentru finanţarea prevederilor proiectului, aceasta menţionând că deputaţii social-democraţi susţin iniţiativa.

Şi reprezentanţii UDMR au anunţat că vor vota pentru acest proiect de lege.

Preşedintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon, a arătat că prin acest proiect de lege sunt scoşi din criză mamele şi copiii din România.

"Noi, în comisie, am readus indemnizaţia în drepturile sale fireşti şi anume acelea de asigurare socială şi nu de asistenţă socială, am reuşit să dezlegăm cuantumul indemnizaţiei de indicatorul social de referinţă, care din 2010 a rămas la 500 de lei şi nu l-a mai crescut nimeni şi să-l legăm de un indicator mai fezabil, şi anume venitul minim garantat în plată, care în ultimii ani a crescut continuu. Ajunsesem în acest moment să avem indemnizaţii pentru creşterea copilului mai mici decât salariul minim, ceea ce este o nedreptate profundă făcută mamelor", a încheiat Solomon.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.