Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Braşov, 26 mar /Agerpres/ - Conducerea Platformei Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) cere reglementarea publicităţii politice din afara campaniei electorale, arătând că, pe fondul unui vid legislativ, unii candidaţi au început deja să-şi facă publicitate pentru alegerile locale din luna iunie, fapt ce afectează competiţia politică.

Liderul PACT, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, la Braşov, că formaţiunea pe care o reprezintă a adresat o scrisoare conducerii Autorităţii Electorale Permanente, precum şi preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care a arătat că unii candidaţi au "furat startul" campaniei electorale, împânzind localităţile cu materiale de promovare, deşi, potrivit legii, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, în acest caz pe 6 mai 2016.

El s-a arătat nemulţumit de răspunsul primit din partea Autorităţii Electorale Permanente, care, potrivit acestuia, face distincţie între 'acţiuni de publicitate sau promovare politică şi acţiuni de publicitate sau promovare electorală', şi cere clarificarea de urgenţă a legislaţiei în domeniu, precum şi stabilirea unor reglementări clare privind promovarea în scop electoral înainte de termenul legal.

"Publicitatea politică nu este guvernată de absolut nici o regulă, decât de legea publicităţii. Aşa cum putem face reclamă la orice, de la apă minerală la şampon, aşa putem face reclamă, se pare, şi la candidaţii unor partide politice (...) Din punctul nostru de vedere este complet imoral şi greşit ceea ce se întâmplă, pentru că, practic, în afara campaniei electorale poţi face mai mult, poţi cheltui mai mult, poţi afişa mai multe bannere (...) sau împărţi mai multe broşuri decât în timpul campaniei electorale. Este un nonsens (...) Există un vid legislativ, candidaţii reclamă, poate, pe bună dreptate că trebuie să se facă cunoscuţi, că trebuie să strângă semnături, dar, în acelaşi timp, mi se pare anormal ca să poţi face mai mult în afara campaniei decât în timpul campaniei, fără niciun fel de reguli', a subliniat Sebastian Burduja.

PACT ia în calcul posibilitatea de a acţiona în instanţă câţiva candidaţi, pentru ca ulterior, pe baza sentinţelor judecătoreşti, să oblige legiuitorii să completeze acest vid.

Potrivit lui Burduja, Autoritatea Electorală Permanentă are responsabilitatea de a verifica legalitatea finanţărilor candidaţilor inclusiv în perioada de precampanie şi şi-a exprimat speranţa că va face acest lucru.

Burduja a amintit că PACT a demarat în urmă cu aproape o lună campania "Candidezi ca un hoţ", prin care toţi cetăţenii pot semnala şi, astfel, sancţiona public orice formă de publicitate electorală înainte de termen. AGERPRES/(A - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.