COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 17 mar - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, şi-a exprimat speranţa ca România să nu piardă "şansa istorică" a fondurilor europene alocate pentru investiţii, şi a reafirmat în context că 500 de milioane de euro sunt prevăzute pentru educaţie şi sănătate, în care intră şi fondurile pentru trei spitale regionale.

Comisarul european a apreciat că în România există o lipsă a infrastructurii sanitare, fapt semnalat recent autorităţilor cu prilejul unei vizite efectuate săptămâna trecută la Bucureşti, şi a adăugat că nu s-a primit încă, la Comisia Europeană, harta necesităţilor medicale din ţara noastră.

"Cred că este un eveniment important organizat în Parlamentul European. Suntem cu toţii preocupaţi, atât la Comisia Europeană, în Parlamentul European - dar şi în statele membre observ această preocupare - pentru condiţiile de sănătate. În ceea ce priveşte strategia pentru sănătate, este strategia Uniunii Europene pentru următorii 7 ani care prevede 500 de milioane de euro în ceea ce priveşte îmbunătăţirea stării de sănătate şi prevenirea bolilor. Se pune un accent mult mai mare în perioada următoare pe prevenirea bolilor, iar în ceea ce priveşte portofoliul de care mă ocup - politica regională - noi avem mai multă responsabilitate - infrastructura. Şi sigur că în România există această lipsă a infrastucturii sanitare. Am avut discuţii cu autorităţile române chiar săptămâna trecută şi am atenţionat asupra faptului că Programul Operaţional Regional, care prevede 280 de investiţii în unităţi sanitare şi ambulatorii în sate şi oraşe, în 35 de spitale judeţene şi, de asemenea, înfiinţarea celor 3 spitale regionale (...), toate aceste investiţii nu pot fi demarate datorită faptului că încă nu am primit la Comisa Europeană această hartă a nevoilor medicale din România. Am primit asigurări că se lucrează la acest lucru şi sperăm ca în cel mai scurt timp să o putem primi, pentru că astfel împreună cu autorităţile române vom putea decide în ce loc, cât anume trebuie să investim", a declarat Corina Creţu la Parlamentul European, unde a participat la o expoziţie pe tema alimentaţiei sănătoase, organizată de europarlamentarul social-democrat Daciana Sârbu, sub egida grupului S&D.

Comisarul a adăugat că termenul pentru autorităţi este decembrie 2016.

"Dar eu sper să nu mergem până în decembrie 2016, având în vedere că este vorba de investiţii foarte mari (...) şi, în aceste condiţii, ştiţi foarte bine că deadline-ul pentru aceste spitale regionale va fi anul 2020. Ne aflăm deja la jumătatea anului 2016, deci vor fi lucrări fizice care nu vor putea fi efectuate şi care necesită timp. Eu sper să nu fie cazul ca România să piardă aceste investiţii. Ideea este ca, dacă aceste investiţii nu sunt realizate în proporţie de până 90 % , pentru că avem această marjă de 10 % până în anul 2020, după aceea vor trebui suportate cheltuielile de către bugetul naţional. Şi este foarte important pentru România să folosească această şansă istorică, are la dispoziţie 21 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani, nu numai pentru domeniul sănătăţii, vorbim de infrastructură, domeniul cercetării, işi novării, IMM-uri, iar eu sper ca România să folosească această şansă istorică şi dvs. vedeţi foarte bine care sunt presiunile care se fac asupra acestei politici regionale, din ce în ce mai deschis, din ce în ce mai direct. Sigur că datoria mea ca şi comisar european este să apăr această politică regională. Să arăt cât de mult a schimbat în bine viaţa oamenilor, dar sigur, dincolo de aceste lucruri sunt dezbaterile politice, şi cred că este important ca toate statele membre să fie conştiente că asupra acestor bugete există o presiune foarte mare şi s-ar putea să fie ultima perioadă când vom putea beneficia de asemenea concentrări mari de fonduri. Şi cred că este datoria noastră faţă de istorie, faţă de cetăţeni, să folosim aceste fonduri europene", a precizat Corina Creţu. AGERPRES / (A - editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.