Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 23 feb /Agerpres/ - Românii din diaspora reprezintă, în prezent, o forţă economică, a declarat marţi premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că potenţialul investiţional al acestora este de zeci de miliarde de euro.

"Diaspora românească este, în momentul de faţă, o forţă economică, după migraţia masivă, mai ales în pregătirea integrării României în UE şi după aderare, când mulţi români au beneficiat de acest drept la liberă circulaţie a persoanelor şi a lucrătorilor. Diaspora românească reprezintă un capital pe mai multe planuri. Dacă e să ne uităm la partea economică, remitenţele anuale sunt de circa 1,5 miliarde de euro, dar potenţialul economic şi investiţional al diasporei româneşti putem să-l cifrăm chiar la zeci de miliarde de euro", a spus Cioloş, la dezbaterea "Diaspora românească - vector de dezvoltare", organizată la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că se poate avea în vedere încurajarea revenirii în ţară a celor care îşi doresc sau stimularea legăturilor culturale, de afaceri şi ştiinţifice pentru cei care preferă să rămână în afară.

Potrivit premierului, românii care sunt plecaţi din ţară ezită să se întoarcă atât din cauza nivelului salarizării, cât şi din cauza calităţii unor servicii publice din România, având în vedere că mulţi dintre cei plecaţi au acumulat deja capital financiar, intelectual, profesional suficient ca să poată să se descurce şi acasă.

"S-au obişnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afară la nivel de educaţie, de sănătate, de calitatea administraţiei publice şi îşi doresc, dacă se întorc şi decid să-şi investească capitalul pe care îl au, inclusiv cel uman, personal, să fie siguri că pot să-şi asigure un viitor decent şi pentru copii", a completat Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a afirmat că românii din afară şi cei din ţară aşteaptă o reformă a statului.

"Măsurile pe care le avem în vedere, dincolo de programele de reformă pe care le-am lansat pentru anumite servicii publice, pentru a întări legătura cu diaspora sunt pentru a crea reţele profesionale, (...) să dezvoltăm structuri care au fost create la o anumită scală pe care să le reorganizăm pe o dimensiune mai mare, dar şi să lansăm noi platforme de informare mai ales pentru a facilita accesarea fondurilor europene, întărirea investiţiilor sau la anumite servicii publice, (...) măsuri de integrare şi reinserţie profesională pentru cei care doresc să se întoarcă acasă", a explicat Cioloş.

El a spus că în cercetare se vor continua programele care vizează parteneriatele între unităţi din străinătate şi cele din România. Potrivit premierului, se are în vedere totodată crearea unei agenţii pentru investiţii şi promovare comercială în cadrul Ministerului Economiei şi al Mediului de Afaceri, care va avea ca obiectiv stimularea implicării românilor din diaspora în parteneriate economice atât pentru investiţii din ţară, cât şi pentru stimularea investiţiilor româneşti din străinătate.

Cioloş a menţionat că un domeniu de unde România ar avea de câştigat prin stimularea diasporei ar fi dezvoltarea satelor. El a arătat că se intenţionează definirea unor instrumente în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală prin folosirea fondurilor europene pentru a stimula întoarcerea românilor în ţară şi pentru ca aceştia să investească în agricultură.

De asemenea, se are în vedere continuarea şi dezvoltarea programului de burse pentru românii din diaspora, prin burse pentru formare şi de cercetare.

"Pentru românii care decid să rămână în afară avem în vedere şi o ameliorare a serviciilor administrative consulare", a adăugat Cioloş. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.