COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 08:45 si 13:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 14 feb /Agerpres/ - 'In Europe's Shadow' este mult mai mult decât o carte despre România, este o lucrare în care România serveşte drept platformă pentru a reflecta la întrebări foarte dificile şi complexe, a declarat ambasadorul român în SUA, George Cristian Maior, cu ocazia lansării volumului 'In Europe's Shadow: Two Cold War and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond', a analistului şi autorului american Robert D. Kaplan, eveniment găzduit de Ambasada României la Washington.

"Cum ne pot ajuta evoluţiile dintr-o ţară care a fost odată un spaţiu aflat la confluenţa imperiilor să înţelegem lumea în care trăim astăzi? Este posibil, vreodată, ca un tiran să cadă datorită acţiunilor străinilor, ori dimpotrivă, popoarele însele sunt cele care trebuie să se elibereze? Cum se poate realiza echilibrul dintre empatie şi obiectivitate atunci când scrii despre tragedia istoriei, despre suferinţe umane de nedescris care sunt necunoscute cititorilor din alte părţi ale lumii?

Bob Kaplan ridică toate aceste probleme şi nu numai, şi o face în mod sclipitor, cu înţelepciunea experienţei şi cu profunzime şi fineţe intelectuală. (...) O istorie în care miturile sunt analizate şi deconstruite cu atenţie, nu de dragul de a demoraliza pe cineva, ci pentru a înlocui misticismul şi autoamăgirea cu claritate şi nuanţă în redarea evenimentelor istoriei", a arătat diplomatul român în discursul său.

"Din altă perspectivă, povestea acestei cărţi este şi povestea evoluţiei personale a lui Kaplan. 'Nu ne maturizăm încetul cu încetul,' ne spune autorul. 'Noi creştem în hopuri în momente cheie, când ne dăm seama brusc cât de ignoranţi şi imaturi suntem.' De o manieră similară, Kaplan ne atrage atenţia că 'istoria nu presupune numai să observi diferenţe subtile, pe măsură ce timpul se scurge pe îndelete. Istoria înseamnă şi convulsii care spulberă structuri şi modele construite de-a lungul deceniilor', a mai declarat ambasadorul Maior.

El a sintetizat această abordare cu următorul citat din cartea prezentată: 'În 1981, Bran nu reprezenta pentru mine decât o fărâmă din fundalul înfiorător al comunismului lui Ceauşescu. În 1990, m-am concentrat pe familia regală a României care a precedat comunismul. Acum, în 2014, eram obsedat de probleme mult mai ample, mai abstracte, precum sensul destinului, precum determinismul în istoria României şi a Europei. Trei vizite, trei Românii - toate în circumstanţe politice diferite -şi trei etape ale vieţii personale şi intelectuale. Într-un fel, am văzut trei ţări diferite din perspectiva a trei oameni diferiţi.'

'România este, cu adevărat, un produs geografic şi cultural încântător. România este una dintre acele naţiuni etnice imposibil de digerat, precum Georgia sau Armenia, care au dăinuit în mod miraculos de-a lungul mileniilor, în pofida oprimării, invaziilor, înfrângerilor. Cu toate acestea, românii au supravieţuit la o scară demografică mai mare decât popoarele din Transcaucaz, şi au făcut-o chiar la limita Europei Centrale', a citat în continuare ambasadorul român din lucrarea lui Robert D. Kaplan.

"Kaplan însuşi, după ce a văzut cea mai neagră faţă a României înainte de 1990, desfigurată de o jumătate de secol de război mondial şi stalinism, o vede astăzi în cel mai bun moment al său. (...) Acum, pentru prima oară în istorie, ne aflăm de partea cea bună a frontierei. Ştiind statutul României de actor prins de geografie între forţe mai mari, românii vor fi probabil la fel de surprinşi ca orice occidental de faptul că un scriitor precum Kaplan a dedicat o carte întreagă ţării lor, precum şi ani de studiu şi de reflecţie. Poate că aceasta lucrare îi va face pe români să înţeleagă mai bine substanţa şi însemnătatea lor în lume. Să îşi conştientizeze frumuseţea şi unicitatea care este întrutotul europeană, de o manieră opusă celei prezentate de anumiţi istorici români", a mai arătat ambasadorul Maior.

"Dacă România va fi să fie un stat pivot la Marea Neagră, ea are nevoie de o mentalitate de stat pivot. Dacă România aspiră să fie un model de succes în Europa Centrală şi de Est, ea trebuie mai întâi să se perceapă pe sine însăşi ca un model de succes. Dar asta cade în sarcina noastră. 'In Europe's Shadow' ridică probleme pe care elitele române au fost prea timide sau prea modeste să le pună ele însele. În contradicţie cu neajunsurile pe care percepem că le-am avea, Kaplan ne spune că, astăzi, valorile noastre politice sunt sănătoase şi că putem juca un rol pozitiv important în a gestiona provocările cu care ne vom confrunta. Sper că, după ce vor citi cartea şi vor reflecta asupra acestor aspecte, românii vor vedea validitatea concluziilor sale", a conchis ambasadorul român.AGERPRES/(AS - editor: Irina Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.