Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 13 dec /Agerpres/ - Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru anul 2016 a fost adoptat, duminică seară, fără amendamente, de către Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

Comisiile reunite de buget au adoptat un raport favorabil, cu trei abţineri şi fără niciun vot împotrivă.

De asemenea, niciunul dintre cele 55 de amendamente nu a fost adoptat, fie pentru că susţinătorii au lipsit, fie că propunerile nu au întrunit majoritatea parlamentarilor prezenţi.

De altfel, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan, a explicat că la nivelul comisiei nu pot fi autorizate cheltuieli de investiţii prin legea bugetului de stat.

"Noi nu putem autoriza cheltuieli de investiţii prin legea bugetului. Noi doar stabilim plafoanele din care se fac aceste cheltuieli. Cheltuiala se aprobă în conformitate cu regulile de funcţionare ale Programului naţional de dezvoltare locală. Pentru aceasta, unităţile administrativ-teritoriale trebuie să depună dosar, aşa cum obligă legea, şi nu putem noi, prin legea bugetului, să scurtcircuităm această procedură", a spus el.

Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP, a precizat că vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Administraţiei Publice, nu a putut fi prezent la dezbaterile din comisiile reunite de buget şi a cerut scuze în numele acestuia.

Ea a precizat că bugetul pe 2016 al MDRAP este de peste 5,6 miliarde lei, dintre care 5,4 miliarde de lei de la bugetul de stat, iar diferenţa o reprezintă veniturile proprii. Potrivit secretarului de stat, bugetul pe 2016 este mai mic decât cel din 2015, ea arătând că acest lucru este justificat, în condiţiile în care anul acesta ministerul a beneficiat de 1,8 miliarde de lei din fonduri europene, iar în 2016 sunt prevăzute 800 de milioane.

Secretarul de stat în MDRAP a menţionat că la fundamentarea bugetului instituţiei pe anul 2016 s-au asigurat cheltuielile de funcţionare, iar mare parte din bugetul Ministerului Dezvoltării este alocată investiţiilor.

Astfel, în cadrul programului de dezvoltare locală, în prezent se află în finanţare 3.556 de obiective de investiţii, pentru care au fost asigurate credite de angajament şi credite bugetare pentru perioada 2015 - 2018. Pentru anul 2016 este alocată suma de trei miliarde de lei pentru asigurarea lucrărilor care vor fi prezentate la decontare de către unităţile administrativ-teritoriale.

De asemenea, pentru programul de dezvoltare locală a fost alocată suma de 1,2 miliarde de lei credit de angajament pentru obiective noi de investiţii, precum şi pentru unele şcoli care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

"Avem inventariate un număr de 2.800 de şcoli. Avem un protocol cu Ministerul Educaţiei pentru a realiza aceste lucrări, astfel încât şcolile să aibă autorizaţie de funcţionare", a spus ea.

În ce priveşte programul de termoficare, secretarul de stat a precizat că, pentru lucrările de reabilitare-modernizare a reţelelor termice pentru unităţile administrativ-teritoriale care asigură în sistem centralizat agentul termic pentru populaţie, în 2015 au fost alocate peste 72 de milioane de lei, iar pentru 2016 s-au alocat 75 de milioane de lei.

Referitor la programul naţional multianual pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor, în 2015 au fost alocate 50 de milioane de lei, fiind finanţată anveloparea a 779 de blocuri, iar pentru 2016 s-au alocat 25 de milioane lei, fiind estimată anveloparea a 169 de blocuri. Sirma Caraman a remarcat că suma este mai mică decât în 2015 deoarece Programul Operaţional Regional are alocat peste un miliard de euro pentru asigurarea eficienţei energetice, dintre care 450 de milioane pentru blocuri.

Un alt program este cel de acţiuni pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la clădiri de locuit multietajate. În 2015 au fost alocate 5 milioane de lei pentru 25 de obiective, iar în 2016 s-a mărit suma la 25 de milioane de lei, pentru continuarea lucrărilor începute, dar şi pentru realizarea altora noi.

"Programul se desfăşoară greoi, din cauza lipsei de implicare a unităţilor administrativ-teritoriale şi refuzul proprietarilor", a spus secretarul de stat în MDRAP. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.